Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Koken met verse (!) knoflook: dit moet je weten

In supermarkten tref je ‘t tegenwoordig steeds vaker aan: verse knoflook. Maar hoe verhoudt dit zich tot zijn gedroogde broertje? En belangrijker: hoe gebruik je het in de keuken? Wij zochten het uit.

Ten eerste willen we een misverstand uit de wereld helpen. Knoflook in zijn meest gangbare vorm (vaak verkocht per drie stuks, in een paars netje) is niet vers, maar gedroogd.

De verse variant zien we er tegenwoordig vaak naast liggen, te koop als aparte bollen met een langwerpige groene steel. Natuurlijk heb je ook nog knoflookpoeder of knoflookpasta, die al helemáál niks te maken hebben met verse knoflook.

Verse knoflook vs gedroogde

Maar goed: hoe verhouden die twee zich tot elkaar? Qua looks zijn verse teentjes iets groter en ook wat ‘vochtiger’ dan reguliere knoflook. Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp.

Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.

Koken met verse knoflook

Gigantisch groot zijn de verschillen niet, waardoor je de verse variant met een gerust hart kunt inzetten bij elk recept met knoflook in de ingrediëntenlijst. Weet dan wel dat je mogelijk iets meer nodig hebt om hetzelfde knoflookaroma te bereiken.

Net daarom is de verse variant in het bijzonder geschikt voor rauwe bereidingen zoals salades, salsa’s of dressing. Traditionele tomatensalsa kan ons bijvoorbeeld nog wel ‘ns opzadelen met een vervelend dominante knoflooksmaak in onze mond. Zoiets zal minder snel gebeuren wanneer je werkt met een vers exemplaar. Ook kruidenpasta’s of zelfgemaakte aïoli kunnen de mildheid van de verse variëteit goed gebruiken.

En tot slot…

Verse knoflook heeft geen kurkdroge velletjes die je moet pellen, in tegenstelling tot de droge variant. Sterker nog: de buitenste laag kun je gewoon opeten, net als de groene stengel.

De verse variant bewaar je trouwens ‘t beste in de koelkast, waar de bollen zo’n twee weken houdbaar blijven. Tip: doe dit in een afgesloten bakje, zo vermijd je dat je stuk cheesecake plots een onaangename geur krijgt…

(Let op: gedroogde knoflook bewaar je dan weer wél het best buiten de koelkast!)

Onze favoriete recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.