Van geel tot bol: dit zijn de leukste courgettesoorten (en zo gebruik je ze)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fcourgette.jpeg)
Groene courgette kennen we allemaal wel. Maar wist je dat die zomerse groente er ook is in geel, wit, mini-formaat en zelfs als bolletje? En geloof ons: die andere soorten zijn minstens zo leuk om mee te koken (en vaak nóg lekkerder). Tijd om de kleurrijke familie van de courgette eens beter te leren kennen.
5x courgettes die je nog niet allemaal kent
Want het zijn er veel meer dan je denkt!
Groene courgette
Oké, deze kennen we allemaal wel. De echte OG onder de courgettes. Langwerpig, donkergroen en een allemansvriend in de keuken. Je kunt ‘m bakken, grillen, vullen, raspen in een hartige cake stoppen… noem maar op. Een goede basis voor álles.
Witte courgette
De witte courgette – die eigenlijk lichtgroen is – kom je vooral tegen in Zuid-Europese landen, maar soms ook op Nederlandse boerenmarkten. De smaak is nog wat zachter en subtieler dan die van de groene variant. Daardoor is hij perfect in gerechten waarin je de groente niet wilt laten overheersen, zoals in een lichte zomersoep (zoals deze zomer minestrone) of een ovenschotel.
Gele courgette
Zodra je een gele courgette ziet liggen, weet je: dit wordt een feestje op je bord. Deze gele variant groeit – net als de groene – graag in zonnige streken en valt op door zijn knalgele schil. Deze gele jongens smaken lichtzoet en zijn nét iets zachter dan de groene variant.
Gele courgette is heerlijk in zomerse gerechten waarin kleur en frisheid het belangrijkst zijn: denk aan salades, pastagerechten of simpelweg geroosterd uit de oven met een flinke scheut olijfolie (bij de barbecue bijvoorbeeld!).
Mini-courgette
Mini-courgettes zijn eigenlijk gewoon kleine versies van de groene variant. Ze worden jong geoogst en groeien vooral in warme gebieden rond de Middellandse Zee. Omdat ze zo vroeg geplukt worden, zijn ze supermals en delicaat van smaak.
Mini-courgettes zijn ideaal om in z’n geheel te grillen of te bakken. Extra leuk: soms zit de courgettebloem er nog aan, wat ze perfect maakt als een echte eyecatcher op je bord.
Bolcourgette
De bolcourgette – ook wel ronde courgette genoemd – ziet eruit als een klein pompoentje en groeit vooral in Frankrijk en Italië. De smaak is vergelijkbaar met die van de klassieke groene courgette, maar dan misschien nog iets sappiger.
Door z’n vorm is de bolcourgette perfect om te vullen: bijvoorbeeld met couscous, geitenkaas, groenten of zelfs een romige risotto. Een simpele truc: kapje eraf, vullen, en hup de oven in.
Waarom wordt courgette in Amerika ook wel summer squash genoemd?
Als je ooit in een Amerikaanse supermarkt hebt gestaan, is het je misschien opgevallen: daar heet courgette vaak summer squash. Dit komt omdat courgette officieel een pompoensoort is. Ze behoort namelijk tot de ‘Cucurbitaceae’-familie, dezelfde familie als pompoenen, komkommers en meloenen.
Courgette wordt gezien als een jonge, niet-uitgerijpte pompoen, die in de zomer wordt geoogst. Omdat de schil dun blijft en je ‘m in z’n geheel kunt eten, valt de courgette onder de categorie summer squash – een verzamelnaam voor zachte, jonge pompoenen die in het warme seizoen worden geoogst.
Dit maakt het wat verwarrend, want het woord squash wordt in het Engels voor allerlei pompoenen gebruikt, van de grote oranje exemplaren tot de kleinere zomerpompoenen, en dus ook de courgette. Maar een andere naam die vaker gebruikt wordt is ook ‘zucchini’.
In de Verenigde Staten is “squash” dan ook een overkoepelende term voor alle soorten pompoenen, of ze nu zomers of winters worden geoogst. Dus hoewel courgette en de klassieke pompoen familie van elkaar zijn, is het een lichte, frisse variant die in de zomer heerlijk snel op je bord ligt.
@miriamluisaa Also the yellow one had a bit of a floral taste but then also we got the bitter so still can’t commit to a fave #girlvlogger #tastetest #girls #relatable #vlog #zuchinni
Courgettebloemen: vergeet ze niet!
Courgettebloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook een echte traktatie in de keuken. Deze felgele bloemen worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn heerlijk om mee te koken. De bloemen komen in twee varianten: mannelijke bloemen (die vaak aan de uiteinden van de plant groeien) en vrouwelijke bloemen (dicht bij de vrucht). Beide soorten zijn eetbaar, maar de vrouwelijke bloemen zijn vaak groter en voller van smaak.
De smaak van de courgettebloem is mild en licht, met een subtiele grasachtige smaak. Ze worden vaak gevuld met kaas, zoals ricotta of mozzarella, en dan gebakken of gefrituurd voor een heerlijke, krokante bite. Maar je kunt ze ook roerbakken of toevoegen aan salades voor een frisse touch. Daarnaast worden courgettebloemen ook wel gebruikt in soepen of stoofschotels voor een delicate zomerse smaak.
Dit maken we ’t liefste met courgette:
- Courgettelasagne: makkelijk koolhydraatarm comfortfood!
- Italiaanse scarpaccia (knapperige plaattaart van courgette en ui): no-waste, dus alles van de courgette wordt gebruikt!
- Gegrilde courgette met burrata en kruiden heerlijk voor deze zomer