Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is nou precies het verschil tussen creme fraiche en zure room?

Het ene recept vraagt om creme fraiche, het andere om zure room, maar waarom? Het zuivellandschap wordt steeds meer uitgebreid en onze recepten dusdanig romiger. Maar wat is nou precies het verschil tussen creme fraiche en zure room?

Wij zochten ‘t voor je uit!

Wat is creme fraîche?

Creme fraiche, frans voor ‘verse room,’ is aangezuurde room. In de room zit 30% melkvet of meer en ‘t wordt altijd gemaakt van koe- of geitenmelk. Daarnaast wordt er een melkzuurbacterie toegevoegd die de room in 12 tot 18 uur laat fermenteren. Uiteraard met wat hulp: bij een temperatuur van 20°C, dan gaat ‘t allemaal net wat sneller.

Omdat de verse room vrij vol is met zijn 30% melkvet, is ‘ie goed bruikbaar in warme gerechten. De kans op schiften is nihil bij producten die meer dan 25% melkvet bevatten.

Doordat ‘t een ‘vette’ room is, laat ‘ie zich daarnaast ook nog eens beter familie maken in sauzen. Begin altijd wel eerst met een klein beetje voordat je het hele pakje creme fraîche in je gerecht kiepert. Zo neemt je saus de room nóg beter op.

verschil tussen creme fraiche en zure room stock pexels
Bron: Pexels

Wat is zure room?

Zure room is ook evenals creme fraîche, een aangezuurde room. Ook hier zijn melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Bij de zure room mag de bacterie zelf het werk doen en de boel aan ‘t fermenteren krijgen. Dit duurt langer, maar hierdoor is zure room ook langer houdbaar dan gewone room.

Zure room bevat 10% melkvet. Dit is een laag percentage en daardoor is zure room niet geschikt voor warme gerechten. De kans op schiften is namelijk vrij groot en dat zou zonde zijn.

Verschil tussen creme fraîche en zure room

Enfin, concluderend: de beide roomproducten verschillen in vetpercentages. Dit komt door de manier waarop de producten worden ‘gemaakt.’ De zure room is gefermenteerd door een melkzuurbacterie die daar ruim de tijd voor krijgt, in tegenstelling tot crème fraîche waar de melkzuurbacterie de boel binnen 12 tot 18 uur moet laten fermenteren. ‘t Is daarom dat ‘ie ook hulp krijgt van de mens en dit alles mag doen in een ruimte van 20°C.

Doordat de producten verschillen in fermentatietijd, verschillen ze ook in melkvetpercentage. Zure room bevat slechts 10% melkvet, terwijl crème fraîche 30% melkvet bevat. Des te hoger het percentage melkvet, des te makkelijker ‘t zich laat mengen. Daarom gebruik je creme fraîche in warme bereidingen en zure room in koude. De kans op schiften is dan stukken kleiner en dat is toch mooi meegenomen.

Meer verschillen uitgelegd:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.