Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen pasta en noodles?

Zowel thuis als op de menukaart bespeuren we regelmatig enige verwarring: wanneer gebruik je nou precies pasta en wanneer noodles? En is er echt een wezenlijk verschil tussen pasta en noodles, of kunnen we bij gebrek aan spaghetti onze bolognese net zo goed over een portie sobanoedels draperen?

Wij leggen het voor eens en altijd aan je uit.

Het verschil tussen pasta en noodles

De discussie ontstaat al bij de oorsprong van het woord: ’pasta’ komt volgens menig trotse Italiaan uit (verrassing!) Italië. Historici vertellen ons echter dat het de Arabieren zijn die pasta op het Italiaanse eiland Sicilië hebben geïntroduceerd. Hoe dan ook, ‘pasta’ vertaalt zich naar ‘deeg’ of ‘pasta’ (die vloeibare dus) en verwijst naar het proces.

De naam ‘noedel’ vindt haar oorsprong daarentegen in Duitsland, afgeleid van ’Nudel’. Maar het eerste bewijs van een daadwerkelijke kom noodles? Die dateert dan weer van 4000 jaar geleden, in China.

Pasta ingrediënten
Bron: Unsplash

De ingrediënten

We duiken even wat verder het product in: Italianen hebben het recept van pasta in ieder geval geclaimd: pasta wordt er vrijwel altijd gemaakt van durumtarwe, water en ei.

Noodles daarentegen maken we van tarwe, maar – afhankelijk van het type noodle – ook van boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel. Zout kan bij beiden in de basis worden toegevoegd, maar maakt, afhankelijk van het recept, vooral het verschil tijdens de garing of als onderdeel van de saus.

Het gaarproces

Gedroogd of vers: noodles en pasta hebben garing nodig. Het garen van pasta vergt vocht en focus: al dente is niet voor niets een wereldwijd begrip. Wat je ook doet: kook nóóit je pasta te ver door, maar zeker ook niet te kort. Noodles, afhankelijk van het type, zijn daarentegen zowel gefrituurd als in een dampende kom soep net zo verrukkelijk als gekookt en gewokt.

Wel geldt voor beiden: de structuur en vorm hebben invloed op overige ingrediënten en vereisen daarom vaak een ander recept. Tenzij je de creativiteit en moed van David Chang bezit, die dan ook op menig Italiaanse teen trapte met zijn Cacio e pepe op basis van -jawel- ramen.

Met deze favoriete keukenhack van Jamie Oliver maak je briljante pasta

Tagliatelle
Bron: Unsplash

Soorten pasta en noodles

In beide categorieën zijn ontelbaar veel (goddelijk lekkere) soorten te vinden over de hele wereld. Associeerden we pasta voorheen vooral met Italië (geen week gaat voorbij zonder spaghetti, penne, rigatoni en ga zo maar door), wij vullen onze maag inmiddels minstens zo graag met Poolse pierogi’s of Griekse orzo.

En noodles, tja noodles, heb je even? Deze gelukzalige categorie bevat legendarische soorten variërend van Japanse ramen tot Chinese biang biang noodles.

Noodles
Bron: Unsplash

Zijn pasta en noodles inwisselbaar? De conclusie

Wissel een pasta zeker niet zomaar in voor noodles of andersom. Elk type heeft een eigen bereidingswijze en elke vorm floreert door een passend recept.

Wat we sowieso kunnen vaststellen: een leven zonder pasta óf noodles is als een nachtmerrie zonder kleren: koud en stressvol. We kunnen blijven discussiëren over oorsprong, betekenis en vorm, feit blijft dat zowel noodles als pasta het leven een flink stuk mooier maken.

Wow: er is een nieuwe pastasoort uitgevonden (en hij is pico bello)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.