Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 13 mrt 2022

20 x de lekkerste (vega) hotspots in Lissabon

Hoor je de lokroep van Lissabon al? De stad waar de golven van de Atlantische Oceaan tegen de kust omslaan. De stad met haar prachtig gekleurde gevels, waslijnen, en schattige tegels. En niet te vergeten die heerlijke zon, en de eerste hap uit een warme pastel de nata. Onze Culy-redacteur Sophie Fleur verbleef er twee maanden en tipt nu haar favoriete (vega) adresjes in Lissabon.

20 x eten en drinken in Lissabon

1. Marquise — ontbijt, lunch

Hier vind je alle hoofdstedelijke deugden op een gekleid bordje: viennoiserie (bestel de pain au chocolate), korstig desembrood uit eigen oven en filterkoffie. Maar je eet hier ook feestelijke brunchgerechten zoals avocadotoast, bao’s of Turkse eieren in een frisse yoghurt-dillesaus. Het zaakje is mediterraans knap (loop door naar de tuin!) met her en der een kleed of vaas die niet zouden misstaan in je eigen huis. En ha, dat kan: het keramiek is te koop. 

2. Cafe São — ontbijt, lunch 

Schrik niet van de vele laptops, of klap er zelf een uit. Ondanks de halve werksfeer begin je hier de ochtend heel ontspannen met een V60 (filterkoffie) en sla vooral de Franse viennoiserie en patisserie niet over. Ze maken hier prachtige amandelcroissants, pistache babka’s, maar ook gougères en galette de rois. Voor nog geen 6 euro bestel je een vegan plate: geroosterde zoete aardappel, gestoofde paprika, gebakken paddenstoelen, avocado en wat knapperige rauwe groenten. Je kunt er vanaf het ontbijt terecht tot 16 uur.

3. Senhor UvA — diner 

Oooh Senhor Uva is zo’n reuze sympathiek, verrukkelijk en net niet te hip en gehypet adres waar je aanschuift en gewoon de hele kaart wil (en moet) bestellen. De gerechten zijn allemaal vegetarisch en zitten zo ingenieus in elkaar dat je bij ze in de leer wil. De producten zijn lokaal, maar de smaken fusion. Zo hebben ze een geroosterde bloemkool met zwarte knoflook, bier, amandelpuree en verse kruiden: deze match werkt nog beter dan bloemkool met kaas! Een ander gerecht bestaat uit geroosterde aardappel, biet, verse druiven, gepofte amaranth en wordt geserveerd met een complexe mole. Wowie!

Nog fijner: in tegenstelling tot veel vegetarische restaurants die veel fermenteren stap je na een diner bij Senhor Uva niet naar buiten met een zurige gevoel in je buik. Je voelt je juist heel fijn en voldaan. Bestel vooral een fles natuurwijn, de kaart staat er vol mee.

4. Rebel wines — wijn

Klein zaakje, echt piepklein met hele fijne wijn. De eigenaren zijn bezig om hun eigen restaurant te openen. Tot die tijd haal je hier natuurwijn. Je mag er ook een glas drinken als je ‘t niet erg vindt om op een krukje te zitten. 

5. Comida Independente— wijn, snacks 

Dit krijg je als je de ouderwetse traiteur een 2022-facelift geeft. Comida is een wijn(drink)winkel waar ook wat te happen valt. Veel wit terrazzo, boeken over natuurwijn in de kast en posters met events waar je bij wil zijn. De eetkaart is klein en staat op de muur geschreven: kaasjes, een broodje sexy pastrami, focaccia, dat soort lekkers.

6. Sem — wijn, diner 

De wijnbar is iets sfeervoller maar aan de restaurantkant proef je uitdagendere gerechten in de kookstijl die Noma ooit in gang zette: louter op en top seizoensgebonden producten, zero waste, weglopende culturen in de vorm van kombucha, koji, kimchi en andere bubbelende potten met veel Portugese ingrediënten. Wij aten er bijvoorbeeld een verschrikkelijk spannende ijsbergsalade (in het bargedeelte). Wacht even, kan ijsberg spannend zijn? Jazeker, deze was onwijs crunchy, met een ranch-achtige yoghurtdressing, gefrituurde uitjes en ingemaakte radijs.

Verder proefden we aardappelnoedels (met de spiralizer gesneden) in wei met knoflook, selderijpoeder, mierikswortel en een soort olie van pompoenschillen. We kregen er niet alleen brood naast maar ook een wafel van overgebleven zuurdesemstarter. Sla deze alsjeblieft niet over!

7. Manteigaria

Eet. Hier. Je. Pastel.

8. Taberna da rua des Flores — diner 

Lastiger voor de vega’s want toch vooral vis (met een Aziatisch randje). Maar zo’n knus zaakje! Ze komen met een krijtbord aan tafel en de bediening is om in te pakken. Al kun je alleen de tomatensalade bestellen: het aanzicht van je tafelgenoot die de gefrituurde roggevleugel man maakt, en ‘m dubbeldoopt in de spicy Indiase mayo, maakt het een bezoekje meer dan waard. 

9. Jardim das Cerejas — lunch, diner 

Kan je de eerste vegetarische restaurants nog voor de geest halen? Wij niet, want van voor onze tijd. Maar we gokken dat ze op Jardim leken waar je voor 8 euro van een groot buffet mag opscheppen. Grote bakken gevuld met sauzige tofu en seitangerechten, lasagne, Indiase malai kofta, chana masala, salades.. ze hebben het allemaal. Lekker warm, lekker vullend en een tikkie (te) zout, maar dat vergeven we ze. 

10. Prado (Mercearia) — luxe lunch, diner 

Een fancy pansy restaurant met knappe gerechten die er met een pincet zijn opgelegd. Verwacht geblakerde smaken, veel zuur en ruimte voor meer als je wegloopt. Trek iets moois aan!

Ook leuk: ze hebben tegenwoordig een eigen traiteur, die niet alleen steengoed is maar ook nog eens een plaatje om te zien. Stop hier voordat je buiten gaat picknicken, ze hebben kant-en-klare maaltijden en allerlei ingeblikte sardines en flessen olijfolie. Alles is lokaal en met liefde en zorg uitgekozen en bereid.

11. Cafe Tati – borrel, diner 

Tati zat ooit tegenover de time out market, toen moesten ze er weg omdat het te duur werd en nu zitten ze in een opkomend hip wijkje waar toevallig hun clientèle woont. Eind goed, al goed. Je drinkt er dynamische wijn en tapasachtige gerechtjes die best wel comfortabel zijn. Wij aten er bijvoorbeeld paddestoelen met een parmezaansaus en hartig cakeje. 

12. Boavista social club – borrel, diner

Gemengde gevoelens want het ziet er wel heel erg uit als een concept in plaats van een plek waar je wil eten en drinken. Daar komt ook nog bij dat het hele team uit 0,0% Portugees bestaat. De kaart is echter leuk en de muziek goed. 

13. Lupita Pizzaria

Zuurdesem pizza met panterprint (van die heerlijke donkere spikkels) en fantastische toppings. Onze favoriete eindbestemming.

En verder

  • Niva Gelato: voor het romigste pistache-ijs ooit.
  • Formerly known as: een nieuwe bar met lekkere cocktails en goede muziek.
  • Gleba: knoestig brood op basis van desem en lokale granen.
  • Damas: een cultureel restaurant waar je heel goed vegan kunt eten.
  • Vino vero: een wijnbar die gerund wordt door Italianen. De keuze is reuze!
  • Thank you mama: niet kunnen testen, maar de bagels zien er goed uit.
  • Arkhe: dit schijnt fantastisch te zijn! Chic vegetarisch dineren en lunchen op een mooie plek.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
20 x de lekkerste (vega) hotspots in Lissabon
Sluiten