Redactie
Redactie Inspiratie 3 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Van amarena tot hedelfinger: alles over kersen

Vers of ingemaakt, zoet of zuur: kersen zijn er in verschillende soorten, kleuren en smaakjes. Maar wat is nou het grote verschil?

Kersen behoren tot de steenvruchten en kun je simpelweg indelen in twee soorten: zoet en zuur. De eerste zijn heerlijk (mits rijp) om vers uit het vuistje te eten, maar ook ideaal om te verwerken in bijvoorbeeld desserts of siroop. Zure kersen zijn een tikje anders, want worden over het algemeen altijd bewerkt en zijn niet bepaald lekker om ‘rauw’ te eten.

Zoete kersen

Hoewel er verschillende namen voor zijn, worden de meeste (zoete) varianten genoemd bij land van herkomst en zo in de winkels verkocht. Zo zijn er bijvoorbeeld Griekse kersen (de belangrijkste exporteur voor Nederland), Belgische en ook Nederlandse.

Wel kan je natuurlijk altijd op zoek gaan naar bijvoorbeeld de klassieke Hedelfinger (een prachtige donkerrode, volle kers uit België), Napoleons (licht van kleur en fris van smaak, ideaal om te konfijten) of de meikers (zoet-zuur en erg fragiel).

Stock kersen0004

Zure krieken

Dan zijn er natuurlijk ook de zure kersen, die in buurland België ook wel ‘krieken’ worden genoemd. Deze oude benaming voor kersen in het algemeen stamt af van het land van oorsprong, namelijk Griekenland.

Zoals we al eerder schreven worden zure kersen eigenlijk altijd bewerkt voordat ze worden gegeten. Zo verwerken de Amerikanen ze maar al te graag in hun bekende cherry pies, worden de bittere Italiaanse amarena kersen vaak gekookt tot siroop en wordt er ook het bekende kriekenbier van gemaakt.

Daarnaast zien we ze ook vaak terug in bonbons en wordt er het wereldberoemde likeur kirsch van gemaakt. Gedroogde varianten zijn er ook, maar zullen we niet zo snel kopen. Deze hebben namelijk meer weg van krenten of rozijnen en zijn bijna niet te herkennen aan hun smaak.

Kopen en verwerken

Denk je nu: ik moét vandaag nog pondje kersen in huis halen? Wees dan snel, want het seizoen loopt officieel van juni tot juli, maar ze zijn meestal ook nog even in augustus verkrijgbaar.

Daarbij raadt Johannes van Dam aan om niet per sé op een naambordje af te gaan, maar de kersen eerst te proeven. Kies vervolgens voor die er kersvers uit zien en het lekkerst smaken. Bewaar ze in een plastic zakje op een koele plek en het liefst met de steeltjes eraan.

Hoewel wij dol zijn op verse kersen die je zo van het steeltje hapt, lenen ze zich maar al te goed om mee te koken. Zo is de kers het key ingrediënt in een klassiek Franse clafoutis, maar ook heerlijk in een simpele taartcrumble, Rosah’s palmiers, Rudolph’s financiers en natuurlijk de wereldberoemde schwarzwälder Kirschtorte.

Hoe eet jij kersen het liefst? 

Stock kersen0001

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.