Tula Cantina in Amsterdam serveert de lekkerste Mexicaanse gebakjes, dirty horchata’s én cocktails
Culy’s Megin ging langs bij Tula Cantina om de concha te proeven, en bleef hangen. Want wat begint als een koffiepauze met een zoet broodje, eindigt hier zomaar in een lange avond met mezcal en cocktails.
Obscure regio’s
Tula Cantina in Amsterdam-Noord is een klein maar sfeervol café met warme tinten – donkerroze, groen – en een intieme setting met zwarte lage krukjes aan de bar, en verschillende hoekjes waar je de hele avond kunt doorbrengen. Achter de bar trekt een wand vol mezcalflessen de aandacht. Sommige dranken zijn zelf gedestilleerd, andere komen van women-owned distilleerderijen of obscure regio’s in Mexico (dat maakt ze voor ons alleen maar interessanter!), met fluorescerende labels.
Concha
Tot 18.00 uur is Tula Cantina een café, met koffie, gebak en hun inmiddels bekende dirty horchata’s. Wat je hier echt moet proeven is de concha – een vettig, briocheachtig broodje met een krokant laagje bovenop, dat doet denken aan het craquelé van een goede soes. De naam betekent ‘schelp’ in het Spaans, en dat zie je meteen aan de vorm. Een klassieker in de Mexicaanse panadería.
Ook bijzonder: de pan de elote, een smeuïge maiscake met karamel op basis van geitenmelk. En het kokoskoekje met dulce de leche, oftewel cocada, dat tegelijk chewy en rijk is. Als je geluk hebt, is er ook de huisgemaakte broodpudding van overgebleven concha’s, met kumquat, chocolade, crème fraîche en een hibiscuspoeder om het frisser te maken. Alleen daarom zou je al willen terugkomen.
Concha: Mexicaanse zoete broodjes met een topping van koekjesdeeg
Agua fresca
’s Avonds verandert Tula Cantina in een cocktailbar. Er werken leuke en deskundige mensen die je graag meer vertellen over de cocktails en mezcals. Zoals de Don Davor met passievrucht, of de Sereno Moreno met cacao, zwarte sesam en noten.
Ook voor iets lichters kun je bij Tula terecht. Agua fresca-cocktails zijn een trend in Mexico, en ook bij Tula staan ze op de kaart – bijvoorbeeld met ananas en munt, of hibiscus met kaneel, gegarneerd met kruiden uit de moestuin achter het café.
Vergeet ook de snacks niet te bestellen. De romige string cheese van de Kaasserie, gegrilde babymais met pittige mayonaise en huisgemaakte tortilla’s met habanero-mango-saus zijn echt heerlijk.
Tula & Coba
Tula Cantina is van dezelfde eigenaren als restaurant Coba, dat ernaast zit. Begin met gebak en een dirty horchata bij Tula, schuif aan voor taco’s bij Coba en eindig de avond weer terug met cocktails en snacks. Hoe lekker klinkt dat? Alles bij Tula is huisgemaakt en onderscheidt zich van wat je in de meeste koffiezaken vindt. En dat maakt het echt de moeite waard.
Op zoek naar meer hotspots?
- De Willem: de nieuwe hotspot in de iconische Haarlemmerpoort waar alles kan
- Hotspot: Napata is het eerste (!) Sudanese restaurant van Nederland
- Café Restaurant Metro is dé hotspot van Amsterdam-Noord