Redactie
Redactie Inspiratie 18 jan 2015

Trend: willen we wel écht alles over ons eten weten?

We zien de afgelopen jaren steeds vaker dat restaurants de voedingswaarden vermelden op hun verpakking of op het menu. Zo zie je bij McDonald’s op het doosje hoeveel calorieën een BigTasty bevat en bij Starbucks lees je in een oogopslag hoe ‘slecht’ je bezig bent met je caramel latte. Maar, hoe zit dit nu precies? En misschien nog wel belangrijker: zitten we hierop te wachten?

Dat we dit verschijnsel steeds vaker voorbij zien komen is niet voor niets. Vorig jaar is er een nieuwe regelgeving van kracht gegaan die stelt dat bedrijven verplicht zijn om de voedingswaarden en allergeneninformatie van producten, gerechten en drankjes beschikbaar te stellen aan de consument.

Dit geldt dus ook voor restaurants en andere horecagelegenheden, die met name informatie over allergieën beschikbaar moeten stellen.

Amerika vs. Europa
Maar waar we in Europa nog zelf de touwtjes in handen hebben over hóe we deze informatie precies tonen (in Nederland moet het slechts vrij toegankelijk zijn), zijn grote restaurantketens in Amerika verplicht om het aantal calorieën van een gerecht te vermelden op het menu. En zoals we wel vaker zien, zou ook dit verschijnsel heel goed vanuit Amerika naar Nederland kunnen overwaaien.

Het openbaar maken van voedingswaarden en informatie over allergieën lijkt een grote trend te zijn, maar willen we dit wel allemaal weten? En hoe ziet de toekomst eruit?

Bewust is goed, maar je moet wel genieten
Gezond eten en een nog gezondere levensstijl werd de afgelopen jaren populairder dan ooit. Maar inmiddels is echt ‘genieten’ weer terug van weggeweest en verdwijnen de raw chocolate cakes en cold pressed juices langzaam maar zeker van de menu’s.

Wat ons betreft draait het allemaal om bewust zijn van wat je eet of drinkt, maar vooral volop genieten. Zo kan het fijn zijn om beter te weten wat nu écht gezond is, maar moeten we niet doorslaan in alles maar zo gezond mogelijk te willen maken. Wat ons betreft is het dan ook goed dat we alle informatie makkelijker kunnen opvragen en al helemaal over allergenen.

Bron: Flickr

Wat vinden de koks en ondernemers ervan?
Naast dat de consument iets van deze verandering zal merken, zijn het voornamelijk de ondernemers en koks die er echt ‘last’ van zullen krijgen. Zij zullen namelijk van elk gerecht op het menu de precieze ingrediënten (allergenen) in kaart moeten brengen.

Zoals je misschien begrijpt is niet iedereen er dan ook zo blij mee. Zo vindt Hans van Wolde, chefkok en mede-eigenaar van **Beluga Loves You, het maar overdreven. “Het gaat al 16 jaar goed, bovendien weten onze klanten over het algemeen prima waar ze op moeten letten als ze allergisch zijn.”

Hoe denk jij hierover?
Hoe denk jij hierover? Vind jij het fijn om precies te weten welke snack ‘beter’ is dan de ander? Om precies te kunnen zien welke producten wel of juist geen gluten bevatten? Of wil je het juist liever niet weten?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Trend: willen we wel écht alles over ons eten weten?
Sluiten