Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Trend: Japanse sando’s met fruit

We zijn dol op Japanse sando’s. De katsu sando staat dan ook vast op ons lunchrepertoire als we ons eens willen uitsloven. Toch zien we de laatste tijd steeds vaker fris en fruitige sando’s voorbijkomen. Fruit sando’s blijken een trend!

Japans lunchen met een luchtige sando

Japanse sando’s zijn alles wat we willen in een lunch. Twee sneetjes luchtig witbrood met zorgvuldig gekozen én neergelegde ingrediënten. Vaak een knappertje, een frisje, en iets om de boel samen te houden zoals een lekker sausje. En altijd fuwa fuwa, onze favoriete Japanse term: luchtig als een wolkje.

Heb je nog nooit genoten van een sando sandwich? Begin dan eens met de katsu sando: belegd met knapperig gebakken varkensvlees en kewpie mayonaise. Daarnaast zijn ook sando’s belegd met ei populair. Eiersalade, enkel een gekookt eitje of een omelet: in principe mag alles op de sando. Mits het beleg maar net zo ‘dik’ is als één sneetje brood, een centimetertje dus.

Japanse katsu sandwich maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Fruit sando’s: fruit op brood

Pas ontdekten we dat er ook fruit sando’s in omloop zijn. We zagen ze al bij Ranchi in Amsterdam en tot onze verbazing kun je ze bij de betere Japanse avondwinkel zelfs kant en klaar kopen. En – zoals het een Japanse delicatesse betaamt – esthetisch zéér verantwoord.

Fruit sando’s zijn niks anders dan de Japanse sandwich belegd met room en fruit. Ze blijven rijkelijk belegd zodat elk ingrediënt zijn plek om te schitteren in kan nemen. De sando wordt vaak ingesmeerd met een licht gezoete room, waarna er vers fruit in wordt gedrukt. Fruit sando’s zijn een go to zomersnack, maar ook dé uitkomst als je en zin hebt in een appel en een boterham.

Met gerookte watermeloen

Dat fruit sando’s buiten de landsgrenzen van Japan treden, is niet nieuw. We zagen ze eerder ook al bij Harry & Ida’s in New York. Hier wordt de sando belegd met watermeloen. Toch is dit een klein gevalletje ‘valsspelerij,’ want de chef rookt de watermeloen en grilt ‘m daarna, zodat het fruit door kan als vegan steak. Lekker? Vast. Maar niet zo zoet en fris als deze trend.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.