Redactie
Redactie Inspiratie 10 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Trend: ook de klassieke sterrenchefs gaan voor meer vega op de kaart

We zagen het al eerder bij Alain Passard en ook Neerlands trots Niven Kunz gaat voor minder vlees en meer groenten op de kaart. Nu ook de god van de (Michelin)sterren Alain Ducasse het menu van zijn opnieuw te openen restaurant in het sjieke Plaza Athénée bijna al het vlees overboord gooit, lijkt een ware trend ontketend. 

Meatless Monday

De grote trend begon allemaal met Meatless Monday. Een initiatief uitgeroepen door de gelijknamige stichting die al sinds 2003 bestaat en te werk gaat onder de slogan ‘One day a week, cut out meat’.

Twee jaar geleden werd de maandag in Los Angeles officieel gedoopt tot een vleesloze dag en inmiddels eten velen over de hele wereld één keer week, een stukje minder vlees.

Aantal vega- of flexitariërs groeit

Ook zien we al een aantal jaar dat het aanbod voor vega’s in restaurants steeds beter wordt. De standaard ‘quiche met paddenstoelen en geitenkaas’ is verbannen van de menukaarten en heeft plaats gemaakt voor een keur aan tongstrelende hapjes waar zelfs de grootste carnivoor voor kan worden gepaaid.

Het zijn overigens niet alleen de vegetariërs die zorgden voor een ommekeer. Steeds meer mensen worden bewuster van wat ze eten en zien in dat elke dag vlees of vis geen noodzaak is. Sterker nog, maar liefst 86 procent van de Nederlandse bevolking is ‘flexitariër’ en eet minstens één dag per week geen vlees.

Groenten in sterrenzaken

Met een steeds harder groeiende behoefte aan gerechten en producten zonder vis of vlees, zien we dus steeds meer restaurants die hierop inspelen. En niet alleen het eetcafé om de hoek heeft het door, ook de betere chefs (met én zonder ster) voeren het idee door.

Alain Passard van restaurant L’arpège laat zich weliswaar niet leiden door een trend of rage, maar kookt al jaren met bijna alleen groenten. Jonnie Boer introduceerde als één van de eerste sterrenchefs een volledig vegetarisch menu in zijn restaurant ***De Librije en Niven Kunz kookt volgens het 80/20-principe: 80 procent groenten en 20 procent vlees of vis.

Nu is het dus aan Alain Ducasse die zijn drie-sterrenrestaurant omtovert tot het paradijs voor vega’s. Je hoeft overigens niet te schrikken, hij laat namelijk wel een aantal gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en een enkele met vlees op de kaart staan.

Bron: Flickr

Culinair genieten zonder vlees of vis. 

Laat jij ook regelmatig – om welke reden dan ook – een biefstukje of stukje zalm aan je voorbij gaan en geef je liever de voorkeur aan groenten in de hoofdrol op je bord? Kijk dan hier voor onze favoriete vegetarische gerechten, want ook dát is culinair genieten.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Trend: ook de klassieke sterrenchefs gaan voor meer vega op de kaart
Sluiten