Te mooi om op te eten: ijs en gebak in de vorm van fruit is een trend
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Frijpe-mango-e1747389440400.jpg)
Als je een beetje tijd op sociale media doorbrengt, ben je ze vást weleens tegengekomen: ijsjes en gebak in de vorm van fruit die zo levensecht lijken, dat je bijna zou twijfelen of je er echt een hap uit moet nemen. De For You-page van Culy’s Megin stond er lang vol mee. Perfect glanzende mango’s, sinaasappels en kersen die nét echt lijken. Waar komt de hype rond fruitgebak vandaan?
Cédric Grolet: meester van fruitgebak
De oorsprong van deze trend ligt waarschijnlijk bij de Franse patissier Cédric Grolet. In zijn TikTok-video’s laat hij geregeld zien hoe hij zijn gebak in de vorm van fruit maakt. Zijn ‘Lemon’ is een van de bekendste: een perfecte citroen van chocolade, gevuld met citroencrème en een compote van verse citrusvruchten.
Andere klassiekers zijn de hazelnoot – een exacte replica van het nootje, maar dan gevuld met praline en romige ganache. Zijn meesterschap inspireerde vele anderen, waaronder Magrì Alberto, een Italiaanse patissier die even prachtige en gedetailleerde fruitgebakjes maakt en zijn skills op onder meer TikTok laat zien.
@cedricgrolet Figue rôtie au miel avec sa crème vanille pour #sainttropez 💜 #cedricgrolet
Van Parijs naar Los Angeles
Niet alleen in Europa zijn de fruitige creaties een hit. Op TikTok zien we steeds vaker taste-test video’s langskomen van bijvoorbeeld de Amerikaanse Janemukbangs. Zij koopt de gebakjes bij Artelice Patisserie, een Franse patisseriewinkel in Los Angeles.
Mango’s, bananen, sinaasappels en zelfs druiven worden daar nagemaakt, compleet met een knapperige chocoladelaag die breekt zodra je er je tanden inzet. De binnenkant? Die bestaat vaak uit een zachte mousse, met een compote van het bijpassende fruit.
@janemukbangs We’re back at the most beautiful dessert shop in LA! 😍😭 (Location: Aurora – Shimmering Delicacies) @Aurora LA
De trend is niet aan Nederland voorbijgegaan. Patissier Jamay Tuller, die eerder werkte bij het Conservatorium Hotel in Amsterdam, maakt nu fruitgebakjes die viraal gaan op sociale media. In haar video’s laat ze zien hoe ze realistisch ogende mango’s, kersen en perziken maakt. Benieuwd? Ze verkoopt haar gebak nu tijdelijk bij Eli Café in Weesp.
Minstens zo cool als Carmy uit The Bear: dit zijn de hottest chefs van ons land
@jamaytuller The Cherry 🍒 #desserts #pastry #amayzing #kersdesserts #amayzingpastry #talent
En dan… ijs in de vorm van fruit
Het is niet alleen gebak in de vorm van fruit dat viraal gaat. In China is Propitious Mango ice cream een sensatie geworden. Deze mango-ijsjes zijn niet zomaar ijsjes; ze hebben de exacte vorm en textuur van een echte mango. En alsof dat nog niet genoeg is, maakt het merk ook ijs in de vorm van een citroen. TikTok explodeerde recentelijk zelfs met video’s van ijsjes die eruitzien als gefrituurde kipdrumsticks – al lijkt dat voor sommigen nét een stap te ver.
Tip: bij Amazing Oriental koop je nu ook een hele ingevroren Thaise mango (die superzoete!) op een stok, van het merk Chef Cares. Dat is dus geen ijs met mangosmaak, maar ijs gemaakt van échte mango.
@moribyan Should I try to recreate it at home?!
Waarom is dit een trend?
Het succes van deze creaties is niet alleen te danken aan de smaak, maar vooral aan de esthetiek. Net als latte art zijn ze een feest voor het oog én Instagramwaardig.
Ook de verwarring draagt bij aan de populariteit – je ogen zien fruit, je smaakpapillen ervaren gebak of ijs. Het raakt een nostalgisch verlangen naar verwondering, een gevoel dat je vaak als kind had bij het ontdekken of proeven van iets nieuws. Hoe dan ook, één ding is zeker: gebak en ijs in de vorm van fruit zijn te mooi om op te eten, maar te lekker om te laten liggen.
Meer lezen over patisserie?
- 5 vragen aan Eefje Friedhoff (Eefsfood): ‘Veel horecazaken slaan de plank mis omtrent gebak’
- Waldo Patisserie: online heerlijke brownies bestellen
- Snelle appelgebakjes (mini tarte tatin-hack!)