Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Tips om je (aangekoekte) tosti-ijzer schoon te maken

We kunnen niet altijd over sexy onderwerpen schrijven: zaken als het schoonmaken van je tosti-ijzer zijn nou eenmaal 贸贸k belangrijk in het leven van een Culy. Daarom verzamelden we onze beste tips om dat vervelende klusje zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Zo is je tosti-ijzer in een handomdraai weer blinkend schoon.

Algemene tips

Allereerst: maak er een gewoonte van om je tosti-ijzer na ieder gebruik schoon te maken, hoe groot de verleiding ook is om dat niet te doen. Laat je tosti-ijzer daarvoor altijd volledig afkoelen. Trek de stekker meteen na gebruik uit het stopcontact en begin pas met schoonmaken zodra de contactplaat echt helemaal koel is.

Hou daarnaast in je achterhoofd dat een tosti-ijzer over het algemeen over een anti-aanbaklaag beschikt, eentje die je niet wil kapotmaken met scherpe tools. Laat messen, schuursponsjes en andere scherpen objecten dus links liggen.

Zo maak je je tosti-ijzer schoon

Met een vochtig keukenpapiertje kun je de eerste laag van je tosti-ijzer schoonmaken. Probeer hiermee de meeste kruimels uit het ijzer te verwijderen, eventueel met behulp van een borsteltje.

Nu de meeste kruimels en etensresten verwijderd zijn, kun je met een zacht sponsje met warm water en wat zeep de rest wegwerken. Wrijf het oppervlakte van je tosti-ijzer hiervoor zachtjes in, oefen niet te veel druk uit. In de groeven zit de meeste olie; wil je grondig te werk gaan, ga dan elke groef apart af. Met een droog keukenpapiertje kun je nu de laatste zeepresten wegwerken.

Hardnekkige etensresten op je tosti-ijzer

In een ideale situatie heb je hiermee een schoon tosti-ijzer. Heb je te maken met hardnekkige, vastgekoekte etensresten? Met de ronde, bolle achterkant van een eetstokje kun je proberen om zachtjes druk uit te oefenen op datgene dat je wil verwijderen. Dat gaat nog soepeler als je je eetstokje eerst warm maakt met heet water en wat zeep.

Nog steeds niet gelukt? Laat water koken, doe er een beetje afwasmiddel bij en dompel daar (voorzichtig!) een theedoek in. Plaats de hete theedoek op de plaat van je tosti-ijzer en duw met een eetstokje of de achterkant van een mes in de groeven. Laat zo een paar uur weken en probeer het daarna opnieuw met de bolle kant van eetstokjes.

Klaar? Laat het tosti-ijzer helemaal opdrogen alvorens je het weer dichtklapt en opbergt. En geniet van die tosti h猫?

tosti met laagje krokante Parmezaanse kaas
Unsplash

Meer schoonmaaktips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy n贸g lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 馃

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.