Culy
Culy Inspiratie 2 oktober 2015

The making of Fish Tales, het kookboek – slot

Bart van Olphen, viskenner van het Instagram-kanaal Fish Tales en Jamie Oliver‘s Food Tube, vliegt samen met de beroemde fotograaf David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver) de wereld over voor zijn nieuwste kookboek ‘Bart’s Fish Tales’, dat in maart 2016 zal verschijnen.

Iedere twee weken vertelt Bart exclusief op Culy.nl over het maken van zijn kookboek en laat hij ‘behind the scenes’ foto’s zien van zijn avonturen. Deze week is alweer de slotaflevering, want Bart maakte de laatste reis voor zijn boek naar Cornwall.

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Cornwall copyright David Loftus (7)

Een dubbel gevoel

Cornwall is een reis met een dubbel gevoel omdat dit onze laatste reis is voor het boek. Erg veel zin in natuurlijk en ook heerlijk dat we er bijna zijn. Maar wat zal ik het werken met David en alle ontmoetingen met de vissers missen!

Ik was er nog niet eerder geweest, maar Cornwall stond al jaren op mijn ‘to do’ lijstje. De visserijen zijn kleinschalig en de kwaliteit van de vis die ze daar uit het water halen is fantastisch. Met name staan ze bekend om de ‘Cornish’ sardines – je kent ze wel van de mooie blikjes – en de dikke vette makrelen. Maar sinds een aantal jaren is de lokale heekvisserij in opkomst. Dit nog onbekende visje is inmiddels één van mijn favorieten geworden.

Cornwall copyright David Loftus (2)

Hello Newquay!

Vliegend komen we ’s avonds vanuit London aan in Newquay, een klein plaatsje aan de noordkust. De airport is niet groter dan een stationnetje in de provincie, maar daarom des te leuker. Met onze huurauto rijden we naar Newlyn waar we iets na middernacht aankomen in onze bed & breakfast voor een paar uur slaap.

Vroeg uit de veren

Het is vijf uur als we bij de lokale visafslag arriveren. Het verse waar is aangeland en het is tijd voor de handel. Alles gaat hier nog met de hand, een papiertje en de pen. Maar de vis is er zeker niet minder om, integendeel.

David maakt zijn plaatjes en wij zijn met name geïnteresseerd in de soorten die het duurzaamheidskeurmerk dragen: de heek en de sardines. We ontmoeten Alan op zijn boot met de naam Ajax. Ik kan niet ontkennen dat hij daardoor alleen al mooi geportretteerd voor het boek moest worden…

Cornwall copyright David Loftus (10) Cornwall copyright David Loftus (13)

Verse heek

Elke week vaart Alan voor drie opeenvolgende dagen uit om terug te komen met superverse heek. Jaren lang viste er niemand op deze toen onbeminde soort maar elke dag komen er nu nieuwe vissers bij.

De vispopulaties zijn erg gezond en een gerecht gemaakt met deze vis komt niet alleen lokaal steeds vaker, maar vind je ook regelmatig op de Londense menukaart.

Cornwall copyright David Loftus (19)

Vissen op sardines

Na een stop in Mousehole – net zo populair om de vis als Volendam in Nederland, zeg maar – is het tijd voor de grote vistocht. Vandaag vissen we mee met David – een andere David – en zijn mannen om met een grote berg sardines terug te keren. Dichtbij de kust worden kleine ringnetten uitgezet om de scholen vis in te laten zwemmen.

Cornwall copyright David Loftus (17)

Het is geen succes vandaag; David laat weten dat het lang geleden is dat hij met zo weinig vis terugkwam. Gelukkig is het voor de andere David (de fotograaf) genoeg voor een paar fraaie platen in het boek.

De volgende ochtend rijden we terug naar Newquay. Het vliegtuig voor de laatste vlucht van onze reis van Bart’s Fish Tales staat klaar. Wat was het een prachtige ervaring en wat ligt er zo een mooi boek. Tijd voor de laatste fase waarin het voornamelijk zal draaien om de juiste teksten, de vormgeving en de keuze maken uit al die mooie foto’s.

Cornwall copyright David Loftus (16)

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
The making of Fish Tales, het kookboek – slot
Sluiten