Redactie
Redactie Inspiratie 3 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

The making of Fish Tales, het kookboek – deel 6

Bart van Olphen, viskenner van het Instagram-kanaal Fish Tales en Jamie Oliver’s Food Tube, vliegt samen met de beroemde fotograaf David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver) de wereld over voor zijn nieuwste kookboek ‘Bart’s Fish Tales’, dat in november 2015 zal verschijnen.

Iedere twee weken vertelt Bart exclusief op Culy.nl over het maken van zijn kookboek en laat hij ‘behind the scenes’ foto’s zien van zijn avonturen. Deze week toog Bart samen met David Loftus naar Nederland voor oesters, mosselen, vongole en zeewier.

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Op naar Nederland!

De deadline voor de receptfotografie in Londen is gehaald, wat betekent dat we onze koffers kunnen pakken voor een trip naar Nederland. Natuurlijk mag dit hoofdstuk niet ontbreken. Niet alleen vanwege mijn Nederlandse afkomst, maar ook omdat wij als klein landje het echt niet gek doen op gebied van duurzaamheid en kwaliteitsvis.

In mijn auto rijd ik met David via de Kanaaltunnel Frankrijk in. Ik realiseer me dat we inmiddels al over de helft van het boek zijn gekomen. Best een opluchting gezien we nog tweeënhalve maand hebben tot de uiteindelijke deadline.

Molens

Ik vroeg aan David of hij vaak in Nederland is geweest. “Niet vaak”, antwoordt hij en Amsterdam kent hij ook nog niet. We zijn de Nederlandse grens nog niet gepasseerd of de eerste molen moet op de foto. Er zouden er nog enkelen volgen…

Dineren doen we bij Nolet’s Vistro in Yerseke en we slapen in Goes. Het echte werk begint de volgende ochtend als we oesters gaan vissen op de Oosterschelde met Adri en Wim, die al eerder voorkwamen in mijn Nederlands Viskookboek.

De wind neemt toe en als we in een klein bootje moeten overstappen, wordt het nog spannend met al de apparatuur van David. Maar, zonder schade en met heel veel mooie plaatjes komen we terug aan wal.

Mosselen en zeewier

De volgende afspraak hebben we bij Neeltje Jans waar we op ‘zee’ gaan voor hangcultuur mosselen. Hier ben ik zelf een groot fan van! Buiten dat ze geen zand bevatten smaken ze ook érg goed. Na wat foto’s schieten we door naar Joop Pauwe om op het Veerse Meer vongole en kokkels te rapen.

De vongole zijn ooit jaren geleden hier gedropt en sindsdien is de populatie gegroeid. Zelf had ik tot vandaag van het Nederlands bestaan nog niets vernomen.

De dag sluiten we af met zeewier, het eten van de toekomst, maar ook vooral van het nu. Er is meer dan voldoende, zeewier is rijk aan proteïnen en voedingswaarden, en bovendien smaakt het super! We snijden wakame, draadwier, wee-eik en Japanse bes. Genoeg voor een goede salade die we later zullen maken.

De mooiste visser

Het is donderdag en het is vroeg opstaan om de visveiling in IJmuiden mee te kunnen maken. Als we aankomen is er niet veel vis voor een doordeweekse dag. Maar, voldoende voor een paar goede foto’s.

Als we onderweg zijn naar Den Oever vertel ik David over Hein Boersen. Hein heb ik ontmoet in 2009 voor mijn Nederlands Viskookboek. Hij is inmiddels met pensioen, maar kan het vissen niet laten. Hij vist dan ook nog regelmatig op spiering voor de sluis van Den Oever.

Veel wordt er niet gevangen, vertel hij als we zijn aangekomen. David glundert, want een mooiere visser dan Hein kom je waarschijnlijk niet tegen. “Dit wordt een hele pagina!”, roept David.

We sluiten de dag af om bij Fish Tales in de studio nog wat recepten te fotograferen. Zeewiersalade, zeebaars in zoutkorst en cannelloni. “Laten we ze buiten schieten”, benadrukt David. We lopen het grasveld op en maken de laatste foto’s van deze trip. Voor de molen aan de Haarlemmerweg.

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.