Culy
Culy Inspiratie 19 juni 2015

The making of Fish Tales, het kookboek – deel 5

Bart van Olphen, viskenner van het Instagram-kanaal Fish Tales, vliegt samen met de beroemde fotograaf David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver) de wereld over voor zijn nieuwste kookboek ‘Bart’s Fish Tales’, dat in november 2015 zal verschijnen.

Iedere twee weken vertelt Bart exclusief op Culy.nl over het maken van zijn kookboek en laat hij ‘behind the scenes’ foto’s zien van zijn avonturen. Deze week kookte Bart de recepten van zijn nieuwe boek in de studio van David Loftus in Londen.

Copyright David Loftus London studio Bart´s Fish Tales Roerei met zalm Copyright David London studio Loftus Bart´s Fish Tales gamba´s

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Op naar Londen!

Het grote moment is aangebroken! Na al verschillende reizen naar Malediven, India, Nova Scotia en IJsland waar ik op locatie kookte en David Loftus fotografeerde, en al weken lang recepten te hebben ontwikkeld, te hebben voorgekookt en te hebben gefotografeerd op ons kantoor in Amsterdam, is het nu tijd om bij David in zijn fotostudio in London de definitieve recepten te fotograferen.

London Bart´s Fish Tales in de auto

So much to do, so little time…

De planning: 60 recepten fotograferen in vijf dagen. Best spannend, want een normaal gemiddelde is acht tot tien foto’s per dag. Aan de gang en knallen dus!

 Naast mijn eigen foodstyliste Inge Tichelaar zijn Ange Morris en Julia Azzarello er om me te ondersteunen met alle werkzaamheden.

Julia heeft al flink wat ervaring met het koken van recepten voor kookboeken, en werkt al jaren met David samen. In Londen noemen ze deze functie een ‘home-economist’, wat een soort jargon is voor iemand die in de keuken als chef aan het werk gaat, maar daarnaast ook gevoel heeft voor foodstyling.

Als Amerikaanse woont ze al vijftien jaar in Londen, en aan de dagen voorafgaand aan onze komst, deed ze samen met Inge alle boodschappen. London studio Bart´s Fish Tales David Loftus fotografeert Bart van Olphen London studio Bart´s Fish Tales food styling en probs

Foodfotografie to the max

Hoe het eraan toe gaat om recepten te schieten in zo’n professionele studio? Wel, vroeg op staan, de hele dag door koken en zorgen dat de styling klopt, ofwel de props, de borden, het bestek, de glazen, en attributen uitzoeken. Én – het allerbelangrijkste – de kunst om dit ritme vol te houden. Recept na recept na elkaar.

De eerste week fotografeerde David met name buiten, in de schaduw. Heel gaaf, daardoor worden de recepten in mijn boek komen straks echt ‘what you see is what you get’.

London studio Bart´s Fish Tales David Loftus fotografeert met indirect zonlichtLondon studio Bart´s Fish Tales ´home economist´ Julia aan het werk

Honderden bordjes

Voor de afwisseling in het boek besloten we twee verschillende borden op te maken en twee verschillende achtergronden te kiezen. Zodoende hebben we later bij de opmaak van het boek een keuze. 

Toch op hout, of liever op staal? Willen we een servet eronder, of een tafelkleed? Dit blauwe bordje, of toch een groen? Een zilveren vork, of toch een gouden?

Het is ongelofelijk, maar uiteindelijk hebben we – de eerste week al! – zeventig recepten hebben kunnen schieten, waardoor we twee dagen voorlopen op de planning.

London studio Bart´s Fish Tales David Loftus met kreeft

BBQ’en op de boot

De week erna hebben we nog twee dagen op David zijn boot – een Groningse tjalk genaamd De Twee Gezusters die op de Thames aangemeerd ligt – acht BBQ recepten gekookt en gefotografeerd. En nóg acht recepten in de studio.

Al met al hebben we nu dus al ruim honderd recepten! Tijd om naar Nederland te gaan, waar David en ik onze reis verder zetten…

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
The making of Fish Tales, het kookboek – deel 5
Sluiten