Redactie
Redactie Inspiratie 22 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

The making of Fish Tales, het kookboek – deel 3

Bart van Olphen, viskenner van het Instagram-kanaal Fish Tales, vliegt samen met de beroemde fotograaf David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver) de wereld over voor zijn nieuwste kookboek ‘Bart’s Fish Tales’, dat in november 2015 zal verschijnen.

Iedere twee weken vertelt Bart exclusief op Culy.nl over het maken van zijn kookboek en laat hij ‘behind the scenes’ foto’s zien van zijn avonturen. Deze week: Bart bezoekt een kreeft en snow krab visserij in Nova Scotia.

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Bart van Olphen en David Loftus op de boot

Op naar Canada!

De derde bestemming van mijn ‘Bart’s Fish Tales’ boek was er een die absoluut niet mocht ontbreken in mijn boek. Hiervoor vlogen David en ik naar Nova Scotia (Canada) waar kreeft en snow krab (krab met een wat kleiner lichaam en hele lange, soort spinachtige poten) MSC gecertificeerd gevangen wordt.

Echt onmisbaar om mee te nemen in mijn boek met de prachtigste duurzame vissen ter wereld. Nova Scotia is voor mij echt een droom; dit deel van Canada is echt prachtig wat betreft natuur.

Nova Scotia Bart grillt een halve kreeft op de BBQ

Dichtgevroren zee

Twee dagen voor vertrek kregen we niet het allerbeste nieuws. De zeeën waren grotendeels nog dichtgevroren waardoor het niet mogelijk was om op zee op snow krab te vissen. Gelukkig was het meer van West Bay – waar de prachtige kreeften zwemmen – wel begaanbaar.

We besloten alsnog te gaan en nadat we vanuit Amsterdam vertrokken waren en via Londen gevlogen waren waar we David opgehaald hadden, kwamen we aan in Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia. Een grote Canadese pick-up truck bracht ons naar de andere kant van het eiland om ons klaar te maken voor het kreeftvissen in West Bay.

Nova Scotia ijsschotsen bij Cape Breton Island
Nova Scotia houten kooitjes kreeften
Nova Scotia kreeften vangen

Een droom

Samen vissen met drie ervaren vissers op een boot en David die de foto’s ervan maakt, was echt een droom. Het moment dat zo’n houten kooitje omhoog komt en de blauwe en oranje kleuren van de kreeft je tegemoet komen stralen als ze uit het water komt, dat is machtig.

Nova Scotia Snow krab

Woef!

Na het vissen was het uiteraard tijd om de kreeften te koken en tijd voor David Loftus om een reeks receptfoto’s te schieten. Helaas voor ons at een hond – juist toen ik een kreeftenomelet voor ons filmpje op YouTube kanaal Bart’s Fish Tales gemaakt had, nog voordat David een foto kon maken – de omelet op. Dat wordt dus alsnog studiowerk…

An extraordinary man

Ondanks dat we dus niet op krab konden vissen, gingen we alsnog met de auto naar Cape Breton Island op bezoek bij de krab community (zie kaart). Onze reis werd begeleid door mister Osborne Burke, die FoodTube-cameraman Tim beschrijft als een ‘very extraordinary’ man, in alle opzichten.

Bij elke Tim Hortins (een soort McDonalds voor koffie en zoetigheid) in Nova Scotia stopte hij standaard voor een double double. Twee koffie, twee suikers, twee cream – and a half dozen donuts.

Zelf gingen wij liever voor krabpoten in boter met dragon. Want – ondanks dat we niet op ze konden vissen – konden we de snow krab gelukkig nog wel bewonderen! En ermee koken natuurlijk…

David Loftus in actie op de boot
David Loftus in actie

Foto’s: David Loftus, www.davidloftus.com

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.