Redactie
Redactie Inspiratie 8 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

The making of Fish Tales, het kookboek – deel 2

Bart van Olphen, viskenner van het Instagram-kanaal Fish Tales, vliegt samen met de beroemde fotograaf David Loftus (onder andere de vaste fotograaf van Jamie Oliver) de wereld over voor zijn nieuwste kookboek ‘Bart’s Fish Tales’, dat in november 2015 zal verschijnen.

Iedere twee weken vertelt Bart exclusief op Culy.nl over het maken van zijn kookboek en laat hij ‘behind the scenes’ foto’s zien van zijn avonturen. Deze week: Bart bezoekt een prachtige visserij in India én David Loftus schiet de mooiste beelden.

Hallo Thekkumbhagom!

Na onze reis naar de Malediven stond India op de planning. Het doel van deze reis was de clams visserij in het prachtige dorpje Thekkumbhagom, gelegen op het eiland St. Sebastian in India, waar Mr. Silva en zijn familie woont. India – en met name deze visserij – was er een die hoog op mijn lijstje stond om op te nemen in het kookboek, om verschillende redenen.

Goede vis

Wereldwijd symboliseert deze visserij in India hoe het er in ontwikkelingslanden aan toe gaat. Namelijk vaak duurzaam en niet grootschalig, met respect voor de visstand. Aangezien wereldwijd de helft van de vis wordt gevist uit wateren in ontwikkelingslanden, is het belangrijk dat wij de lokale economie en deze visserij-gemeenschappen ondersteunen.

Als derde gecertificeerde visserij in een ontwikkelingsland vist de clams visserij die David Loftus en ik bezochten voor het kookboek, op “short neck” clams, schelpdieren die we kennen hier kennen als venusschelpen in de pasta vongole.

De Indiase keuken

De Indiase keuken is fantastisch. Hoewel ik hier natuurlijk al het een en ander van wist, wilde me graag verdiepen in de verschillende masala’s (kruidenmengsels) in combinatie met vis.

Wat ik vaak jammer vind in Indiase keukens in Nederland, is dat je door de extreme hoeveelheid kruiden en specerijen in de masala’s de vis vaak niet meer proeft.

Vis op de markt

Pure bereidingen

Ik was erg benieuwd hoe de lokale mensen in India vis klaar maakten, en vond het fantastisch om te zien hoe de familie van Mr. Silva de lokale vis juist op een hele pure manier bereidde. Zo stond er pearl sprot met masala in bananenblad, masala sardines en natuurlijk de clams op het menu.

Bijzonder

Het optrekken met deze Indiase familie was naast inspirerend ook ontzettend bijzonder. Het was prachtig om te zien hoe ze hier vanuit houten kano’s clams opduiken vanaf de bodem. Het mooie van de foto’s die David hiervan maakte vind ik dat ze je raken.

Mijn inziens ga je echt overstag om duurzame vis te eten als je ziet hoe de mensen daar leven, en je voelt wat het voor de mensen hun toekomst daar betekent. Ook in India is het, met drie prachtige lokale recepten en waanzinnige foto’s, gelukt om dat in kaart te brengen.

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.