Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 19 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je Nigeriaanse suya kruidenmix (rokerige specerijen met pinda’s) eens zou moeten proberen

Loop je door de straten van Nigeria, dan zul je op elke hoek een kraampje zien staan waar Suya te koop is. Bestel je er eentje, dan krijg je een vleesspies, gekruid met suya-specerijen: een rokerige kruidenmix op basis van pinda’s. Het transformeert die simpele vleesspies tot een bijzonder hapje. Probeer het eens, misschien wordt het dan zomaar eens jouw nieuwe favoriete kruidenmix voor de barbecue.

De afgelopen jaren leren we steeds meer over de West-Afrikaanse keuken, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Suya kruidenmix is daar een typisch voorbeeld van. Het is één van de favorieten van Culy’s Ogechi om te gebruiken in de keuken.

6 gerechten uit de Nigeriaanse keuken die je geproefd moet hebben

Wat is suya kruidenmix?

Suya kruidenmix, suya mix, suya pepper of yaji… Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: de kruidenmix waarmee het vlees voor het gerecht suya wordt gemarineerd. Suya is Nigeriaans streetfood in de vorm van dun gesneden vlees zoals rund of kip, aan een spies, gemarineerd in een rokerige kruidenmix en daarna gebarbecued. Extra smoky dus.

Er is geen exact recept voor suya kruidenmix. En je zal in iedere familie een andere manier van het bereiden ervan vinden. Dit komt door regionale verschillen en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen bestaat de mix uit: gerookt paprikapoeder, gemalen gember, knoflookpoeder, gemalen rode peper zoals cayenne, witte peper, uienpoeder, maggiblokjes en pinda’s. Het is alleen een kwestie van het mengen van de ingrediënten en de kruidenmix is klaar voor gebruik. Zo simpel is het.

De smaakmaker wordt vooral gebruikt voor het marineren van het vlees voor suya. Door het dun gesneden vlees minimaal 8 uur te marineren in de rokerige kruidenmix en te grillen krijg je het ultieme spiesje voor bij de barbecue. Als bonus krijg je er nog een kommetje met suya kruiden naast, om het vlees in te dippen.

Wat kun je er nog meer mee?

Suya kent ook een gedroogde versie: Kilishi. Dat is vlees bereid op traditionele wijze door het dagenlang in de zon te drogen. Maar het vlees kan ook worden bereid door het een paar uur in een hete oven te garen. Kilishi is een snack (vergelijkbaar met beef jerky), maar kan ook bij gerechten worden geserveerd.

Suya kruidenmix kan ook op minder traditionele manieren worden ingezet. Zo aten wij bij een pop-up diner van  jong talent Nicolaas Aquaa bij Borisov in Amsterdam een gerecht van fijngesneden biet met suya kruiden.

Culy’s Ogechi ziet de kruidenmix als een vaste waarde in haar kruidenkastje. Ze vindt het lekker als smaakmaker bij gebakken rijst of geroerbakte groente. Maar vindt het ook leuk om ermee te experimenteren. Zo maakte zij laatst een katsu sando met Nigeriaanse invloeden. Ze voegde de suya kruidenmix toe aan het paneerlaagje en aan de tonkatsusaus. En dat zorgde voor een wel héél speciaal broodje.

Suya kruidenmix
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Waar koop je suya kruidenmix?

De kruidenmix vind je helaas nog niet in de supermarkt. Wel kan je het vinden in de meeste (Afrikaanse) toko’s. Maar het is nog lekkerder (en leuker) om de kruidenmix zelf te maken  En gelukkig kan dat makkelijk met producten uit de supermarkt. Doen!

Meer over de Nigeriaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.