Culy
Culy Inspiratie 21 augustus 2012

Supermarkt Deen: eerste supermarkt die stopt met plofkip

Supermarkt Deen stopt als eerste supermarkt met de verkoop van plofkip. Dit hebben zij aan Wakker Dier bekend gemaakt. Dit betekent voor 3 miljoen kippen per jaar een beter leven.

Deen heeft deze maand al een groot deel van haar kip vervangen en zal de omschakeling naar kip met 1 Beter Leven ster in stappen realiseren met een uiterlijke termijn van 2014. Wakker Dier hoopte al langer op een dergelijke doorbraak in haar plofkipcampagne: “Bij Deen gaan wekelijks 50 duizend kippen over de toonbank. Die krijgen nu allemaal een beter leven. Los hiervan gedragen supermarkten zich vaak als schapen: als (D)één over de dam is, volgen er waarschijnlijk snel meer.”

Jubel spotjes

Wakker Dier gaat de komende weken minimaal 250 ‘jubel’-radiospotjes over deze doorbraak bij Deen uitzenden. Deze belofte deed Wakker Dier eerder om supermarkten te stimuleren snel om te schakelen. Deen heeft 63 winkels in Noord Holland, waaronder Amsterdam, en Flevoland en staat in de top 10 van grootste supermarkten in Nederland. Vorige week maakte Coop bekend dat ze de plofkip grotendeels gaan vervangen maar zij konden nog geen einddatum noemen waarop alle plofkip vervangen is.

Stop de plofkip

Wakker Dier startte in januari haar plofkipcampagne, met een brief aan meer dan 40 bedrijven die gezamenlijk meer dan 100 miljoen plofkippen per jaar verbruiken. Eerder gaven diverse A-merken al aan dat ze van de plofkip overstappen op kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming: Unilever, Wagner Pizza, Olvarit, Johma, Struik en Domino’s Pizza. Het overgrote deel van de plofkippen belandt echter bij supermarkten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gaf eerder aan dat de plofkip niet langer acceptabel is en dat de supermarkten in 2020 voor al het verse vlees plofkip-vrij proberen te zijn. Die toezegging is echter meer een vertragingstactiek dan een serieuze stap. Wakker Dier vervolgt haar campagne tegen achterblijvende supermarkten en A-merken.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Supermarkt Deen: eerste supermarkt die stopt met plofkip
Sluiten