Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 20 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Spitskool-recept nodig? Deze ideeën zijn om van te watertanden!

Spitskool-recept nodig? Kijk dan eens naar deze 10 toffe spitskool-recepten, want met deze groente kun je zoveel meer dan alleen coleslaw maken. We hebben onze favorieten voor je verzameld!

Recepten met spitskool

Met spitskool zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt de groente roosteren en gebruiken als vleesvervanger. Of de kool gebruiken als groente in je pastagerecht of wrap. Bovendien werkt ‘ie ook net als in de coleslaw als bijgerecht in salades. En de lekkerste recepten? Die vind je hier!

Gewoon lekker uit de pan

Voor het bakken met spitskool kun je zóveel kanten opgaan. Doe je ‘m door een gerecht als deze pasta met rookworst en crème fraîche. Ook kun je er makkelijke aardappel-spitskoolkoekjes mee maken. Die zijn extra lekker met gehaktballen en peterselieroom. Zo maak je nou écht een spannend AGV’tje.

@eatinginberlin

The pointed cabbage obsession is back and this time, it comes as a duo with gochujang butter. I just finished watching Culinary Class Wars and I’m obsessed with gochujang butter on everything. Why do I love miso butter but never thought about gochujang butter? Shocking. Anyways, here are the 5 ingredients you need: 1/2 pointed cabbage 1 generous tsp gochujang paste (or more if you want more spicy) 1 generous tbsp soft butter 4-5 tbsp water toasted sesame for garnish Enjoooooy! #gochujang #gochujangbutter #gochujangsauce #pointedcabbage #cabbagerecipe #culinaryclasswars #easyrecipesathome #veggierecipe #wintervegetables #cabbages #whitecabbage #sweetandspicy #eatinginberlin

♬ Originalton – Sissi Chen

De spitskool kun je ook in z’n geheel bakken. Lekker op zichzelf, maar je kunt de groente ook extra smakelijk maken met een goede saus als deze spitskool met beurre noisette. Liever alles prakken tot een stampot? Dan is deze spannende spitskoolstampot jouw nieuwe favoriet!

Wie liever een uitstapje naar het buitenland maakt, moet eens proberen om rendang van spitskool te maken. Hartstikke vegetarisch en waanzinnig lekker. Je bereidt het net als een redang van vlees, maar je serveert ‘m binnen een derde van de tijd. Wel zo fijn, toch?

gehaktballetjes met aardappel-spitskoolkoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Geroosterd spitskool-recept

Het roosteren van de spitskool is Culy’s Ogechi’s favoriete manier om deze koolsoort te bereiden. Het transformeert de smaak en de textuur wordt heerlijk zacht. Dit alles maakt de kool een perfecte basis om mee te experimenteren. Kijk maar eens naar deze spitskool rôti met beurre rouge van chef Alain Caron. Hoe chique! Of wat dacht je van geschroeide spitskool met gehakt en pittige honing? Typisch gevalletje van je wok maximaal verhitten en gaan met die ban- eh… spitskool.

spitskool rôti met beurre rouge van Crisp
Bron: Crisp

Spitskool-recept van de barbecue

Er zijn meer manieren om de spitskool de hoofdrol te laten spelen. Zo kun je ‘m ook grillen op de barbecue in plaats van de oven.  Da’s weer iets anders dan vlees. Onze favoriet? Dat is deze spitskool met umamiboter. Dit recept kun je trouwens ook gemakkelijk met een grillpan maken als het geen weer voor barbecuen is.

Spitskool van de bbq / spitskool-recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rauwe spitskool-recepten

Geroosterd, gegrild, gebakken, maar ook rauw is de spitskool een favoriet op de redactie. We hebben daarom ook genoeg recepten met spitskool waarin ‘ie rauw wordt gebruikt. Wat dacht je van telor ketjap met ulang ulang? Dat zijn ketjap-eieren met spitskoolsalade. De spitskoolsalade brengen we op smaak met amandelen, azijn, suiker en een flinke scheut limoensap.

Ook in deze vega shoarmawrap gebruiken we rauwe spitskool. Samen met gepofte paprika en andere smaakmakers leggen we ‘m in zuur. Perfect voor bij een zachte wrap met kruidige shoarma van paneer en scherpe toum (knoflooksaus).

Ketjap telor
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Nog meer toffe ideeën met groente in de hoofdrol:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.