Redactie
Redactie Inspiratie 11 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Van pandan tot basmati: de verschillende rijstsoorten ontrafeld

Er zijn zóveel verschillende soorten rijst in de supermarkt verkrijgbaar dat we het soms gewoon niet meer weten. Wat is nu precies het verschil tussen basmati en pandan, en bij welk gerecht past zilvervliesrijst precies het beste? Wij zochten dat en nog veel meer over de verschillende rijstsoorten voor je uit.

Een schap vol soorten rijst, maar je komt eigenlijk altijd thuis met hetzelfde pak. Herkenbaar? Kijk dan eens naar onderstaand overzicht. Dan weet je precies welke rijstsoort je nodig hebt én waarom. De ene rijstkorrel is de andere niet!

Over de hele wereld vind je gerechten waarin het niet alleen ‘erbij’, maar ook als groot onderdeel van de maaltijd wordt gegeten. Denk aan Aziatische gerechten zoals nasi, curry en sushi, maar ook in de Spaanse paella en Italiaanse risotto speelt rijst de hoofdrol.

Witte rijst

Witte rijst ontstaat wanneer de rijstkorrel wordt geslepen, gepolijst en ontdaan van het zilvervlies, de kiem en de zemelen. Op deze manier krijgt de rijst haar mooie witte kleur, maar verliest het ook veel voedingsstoffen en smaak.

Juist omdat witte rijst weinig tot geen smaak heeft, laat het zich makkelijk verwerken in verschillende gerechten. Een soort all purpose rijstsoort dus en daarom is het ook niet gek dat deze variant het meest wordt gegeten.

Rijst met lange korrels

Zilvervliesrijst is de volkoren tegenhanger van witte rijst. Deze korrel is onbewerkt, waardoor het haar voedingsstoffen én smaak behoudt. Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak en een stevigere beet dan witte rijst. Lekker met bijvoorbeeld nasi.

Jasmijnrijst is een aromatische rijstsoort die voornamelijk in het noorden van Thailand wordt geteeld. De naam is afkomstig van de witte kleur van de gepolijste rijstkorrel, die overeenkomt met de witte jasmijnbloesem. Jasmijnrijst mag pas zo genoemd worden als minimaal 80% van de inhoud van de verpakking bestaat uit echte jasmijnrijst. Jasmijnrijst is erg geliefd door zijn karakteristieke aroma dat een beetje doet denken aan popcorn.

Pandanrijst is eigenlijk geen rijstsoort, maar is jasmijnrijst dat extra smaakversterking heeft gekregen va pandanbladeren. Daardoor heeft pandanrijst een lange korrel, een bloemig aroma en een nootachtige smaak, die natuurlijk te danken zijn aan het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.

Basmatirijst heeft ook een lange korrel en komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar ook veel gegeten. Daarnaast zie je de rijst veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Haar naam heeft basmatirijst te danken aan haar fijne geur. Basmati is namelijk afgeleid van ‘vasmati’ uit het Sanskriet, wat geurig betekent. De rijstsoort is vergelijkbaar met pandan, maar is dunner, langer en droger. Lekker met Indiase gerechten als dahl, kedgeree, pilaf of een kip tikka masala.

Pilaf met kip
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Medium en korte korrel

Sushi-, risotto- en ook dessertrijst hebben een wat kortere en meer ronde korrel. Deze rijstsoorten worden ook wel kleefrijst genoemd omdat ze na het koken zo lekker plakkerig worden door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Kijk hier hoe je sushirijst het beste bereidt. Dessertrijst is natuurlijk heel geschikt voor rijstpudding.

Risotto wordt vaak gemaakt van arbario- of carnarolirijst. Naast risotto maakt men van deze Italiaanse rijstsoorten ook vaak rijstpudding.

Dan is er nog bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.

Sushi van Yamazato
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bijzondere soorten rijst

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, omdat het afkomstig is van het zaad van een bepaald soort gras afkomstig uit Noord-Amerika. Het groeit vooral in meren en vijvers, maar wordt tegenwoordig toch ook vooral geteeld in grote rijstvelden. Wilde rijst is rijk aan eiwitten. vezels en aminozuren en is lekker door een salade met geitenkaas.

Tot slot is ook Chinese zwarte rijst een veelgebruikte soort. Het wordt ook wel ‘verboden rijst’ genoemd en is volkoren. De korrels blijven na het koken stevig, maar kleven niet en kleuren heel donkerpaars. Je vindt zwarte rijst in de meeste toko’s en sommige (exotische) supermarkten. Wij maken er graag congee mee. Goed om te weten: zwarte rijst bevat een hoog percentage anti-oxidanten.

Congee van zwarte rijst recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.