Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Voor al je kookinspiratie: de lekkerste seizoensgroenten van maart

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten in het seizoen. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van maart.

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten maart

Reden genoeg dus. We zetten de seizoensgroenten van maart voor je op een rijtje.

Andijvie

Toegegeven, andijvie heeft misschien niet het meest sexy imago, maar er gaat stiekem niks boven een goeie ouwe stamppot met andijvie. Deze met bloedworst, spek en appel kunnen we iedereen aanraden, net als deze met kabeljauw en mosterdsaus.

Niet zo’n stamppot-liefhebber? No worries, je kunt nog veel meer met andijvie. Probeer ‘s één van deze heerlijke recepten met andijvie.

Andijviestamppot met zoete aardappel en chorizo weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bietjes

Bietjes: je houdt ervan of je houdt er niet van. Maar door ze in deze frisse rode bietentortilla te verwerken of door ze als carpaccio te gebruiken voor sinaasappel en geitenkaasmousse is het vast niet moeilijk om voor goed verliefd te worden op deze groente. Weten hoe je ze moet bereiden? Bieten koken als een master doe je zo.

Boerenkool

De groene superfood waar wij niet genoeg van kunnen krijgen. Deze seizoensgroente wordt al lang niet alleen maar ingezet voor de traditionele ‘boerenkool met worst’, maar is ook van harte welkom in deze gezonde soep met spinazie en boerenkool, op deze tortilla met feta en –holymoly– in deze variant van de mac ‘n cheese. Welke probeer jij vanavond als eerste uit?

Recept voor boerenkool à la crème
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Paddenstoelen

Met paddenstoelen kan je zó veel kanten op dat het moeilijk wordt om te kiezen waar je trek in hebt. Denk aan deze paddenstoelensoep met brood, deze vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen, dit stoofpotje met buikspek en spekblokjes of deze bulgur met maïs, paddenstoelen en landhoen.

Paprika

We <3 paprika, en zeker wanneer de groente in het seizoen is. Onze favoriete recepten? Caprese van puntpaprika’s met Burratasnelle paprikasoep met mascarpone en oregano en salade met geroosterde paprika, kappertjes en Parmezaan. Ook lekker: Thaise geroosterde paprika’s met korianderzaad en limoen

Caprese van puntpaprika's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Paksoi

Is paksoi jou (nog) onbekend? Hier lees je wat je er zo allemaal mee kan doen. Erg lekker vinden wij ook deze gegrilde paksoi salade met paddenstoelen of deze kip in kokosjasje met babypaksoi.

Prei

Dat prei niet ouderwets hoeft te zijn, weten wij al langer. Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkende preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.

Radijs

Eet ze lekker rauw als snack of ga lekker los met deze verrassende warme bereidingen van radijsjes. Radijsjes zijn topgroenten die lekker smaken in frisse salades (zoals deze veldsla met geitenkaas en radijs), in Japanse sushibowls of op een gepofte (zoete) aardappel. Lekkerrrrr!

Spinazie

Deze Popeye-groente kunnen we bij Culy inmiddels niet meer missen. Laatst nog verwerkten we spinazie in deze groene shakshuka en in deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt. Wist je trouwens ook dat je er Japanse chips van kan maken? En voor de liefhebbers van de Indiase keuken is deze saag paneer een echte must-try. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar experimenteer vooral zelf met deze gezonde bladgroente.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? (Nee, het is nooit te vroeg om je barbecue onder het stof vandaan te halen). En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet? Als we je hiermee nog niet konden verbazen, probeer dan dit waanzinnige kaas-uienbrood, want van deze smaakexplosie valt iedereen van zijn stoel.

Witlof

Tot slot pronkt witlof mooi in dit lijstje van seizoensgroenten. Zo bereid je witlof het allerlekkerst (zo lekker dat zelfs kinderen er dol op zijn!) als bijgerecht, maar verwerken in een witlofschotel met ham en homemade kaassaus of witlofsoep met gegrilde coquilles kan natuurlijk ook.

Et voilà, zo heb je meteen genoeg inspiratie voor de maand maart, toch?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.