Redactie
Redactie Inspiratie 14 sep 2015

Schokkend nieuws: restaurant Noma sluit eind 2016

Het (voormalig) beste restaurant ter wereld, Noma in Kopenhagen, sluit eind 2016 de deur van zijn huidige locatie. Dat maakte chefkok René Redzepi vandaag bekend.

Restaurant Noma zal het laatste diner aan de Strandgade 93 op Oudjaarsavond 2016 serveren, zo schrijft the New York Times.

Een nieuw Noma

Maar niet getreurd! In 2017 moet Redzepi’s nieuwe project beginnen: een ‘nieuw Noma’, op een ruige locatie in de buurt van de vrijstad Christiania in Kopenhagen. Vlakbij deze zelfverklaarde semi-onafhankelijke hippie enclave moet de nieuwe zaak komen, tussen het beton en de graffiti. Een nieuw menu, een nieuwe missie.

“It really, really, really, really makes me nervous. I’m not afraid. But it does make me nervous.”

Op het stuk land dat de chef op het oog heeft, zal ook een urban farm worden gerealiseerd. Redzepi zei vandaag dat hij al heel lang een eigen boerderij wilde hebben. Het is een ambitieus plan, want er moet ook een kas op het dak komen. “We zullen een fulltime boer nodig hebben met een eigen team”, aldus de chefkok.

Drastische veranderingen

Volgens Redzepi is zijn restaurant na twaalf jaar toe aan een ‘dramatische evolutie’. Ondanks de enorme media-aandacht en al het succes. Hij wil doorgaan, veranderen, evolueren. Hij wil vooral nadenken over de toekomst, zelfs de verre toekomst: “we moeten beslissingen maken die ervoor zorgen dat deze evolutie zeker nog 912 jaar doorstaat.”

Naast de locatie, zal ook het menu van het nieuwe Noma drastisch veranderen. Redzepi wil af van het traditionele tasting menu van vele gangen. Het moet nog meer om seizoensproducten gaan. In de herfst wil hij bijvoorbeeld enkel wild serveren, plus gefoerageerde herfstingrediënten, zoals paddenstoelen en bosbessen. In de winter zal het restaurant zich focussen op vis.

En in de lente en zomer zal het menu, net als de wereld, groen zijn. Noma zal dan een volledig vegetarisch menu hanteren, met heel veel lekkers van de eigen tuin. Naast het menu zal ook het servies elk seizoen worden vernieuwd.

René Redzepi

Australië

Maar eerst is er nog een andere uitdaging: Australië. Daar zal Redzepi met zijn team van december 2015 tot april 2016 een pop-up restaurant openen. In Sydney, om precies te zijn. Eerder flikten ze dit kunstje al succesvol in Japan.

 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Schokkend nieuws: restaurant Noma sluit eind 2016
Sluiten