Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het beste broodje van Brooklyn: de scallion pancake van Win Son

Niet meer weg te denken uit de favoriete snacklijsten van de afgelopen tijd: de scallion pancake. Het is knapperig, vettig en verslavend lekker. Niet heel gek dus dat ‘ie ook als ‘broodje’ populair is. Dit beste broodje van Brooklyn op basis van scallion pancakes mag van ons ook regelrecht richting Nederland komen.

Smullen!

Het beste broodje van Brooklyn: de scallion pancake van Win Son

Het broodje komt uit de koker van Win Son Restaurant en Win Son Bakery in het noorden van Brooklyn, New York. Beide zaken staan bekend om hun eigen interpretatie van de Taiwanees-Amerikaanse keuken. Daar is het broodje dan ook het perfecte voorbeeld van: dat is namelijk een scallion pancake belegd met ei, bacon en kaas.

Scallion pancake

Wat de scallion pancake nou überhaupt zo ongelooflijk lekker maakt? Het is de combinatie van de flinterdunne laagjes van de pannenkoek, de scherpe lente-ui en de vettige en crispy structuur. De Chinese variant is misschien het bekendst maar verder kent ‘ie meerdere gedaantes in onder andere Taiwan en Korea. Behalve de vorm heeft het overigens vrij weinig met de Nederlandse pannenkoek te maken.

Flaky

De pannenkoek dankt haar flaky structuur namelijk aan het bewerkelijke deeg, dat besmeerd wordt met olie en bosui, steeds weer opgevouwen en opnieuw uitgerold. Hierdoor ontstaan flinterdunne laagjes. Doordat je deze uiteindelijk in een koekenpan gaart, krijg je krokante randen en ontelbaar veel laagjes in de pannenkoek.

 

Scallion pancake met bacon, ei en kaas

Terug naar dat beste broodje van Brooklyn. Die is inmiddels zo’n succes dat er op een drukke dag meer dan duizend van gemaakt worden. Onze collega’s van Food52 vroegen naar het geheim achter deze scallion sandwich. Wat blijkt? Het heeft alles met het deeg te maken. Waar vaak wordt geadviseerd om het deeg steeds met een roller uit te roller, maakt dat de pannenkoek hard en stug. Doe je dit met je handpalmen – en niet te vaak! – dan blijft het soepel.

Chinese pannenkoekjes met lente-ui
Nancy van Batenburg voor Culy

Het recept

Gezien Win Son inmiddels een kookboek heeft uitgebracht met meer van dit soort lekkers, heeft Food52 ook het recept van dit broodje mogen publiceren. En dat vinden wij helemaal niet erg. Het kost even wat tijd en het is een fikse lijst met ingrediënten, maar dan heb je ook wat. Maak een hoop en gooi die vriezer maar vol, is ons devies. Op zoek naar een snelle versie van de Chinese pannenkoekjes? Daar hebben we bij Culy natuurlijk al lang over nagedacht, je vindt de snelle scallion pancakes hier.

Meer lekkere broodjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.