De favo smaakmakers van Sami Tamimi: “Mijn moeders karnemelkfattoush is het ultieme familierecept”
In Smaakmakers zetten we mensen in de spotlight die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun ultieme lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij vuren de vragen af, zij serveren de antwoorden, met deze keer: Sami Tamimi.
Wie is Sami Tamimi?
Sami Tamimi is een Palestijnse chef die ooit samen met Yotam Ottolenghi de Londense eetcultuur opschudde. Nu brengt hij met Boustany een boek uit met Palestijnse gerechten. Het is een ode aan de groenten uit zijn jeugd, de rijkdom van de Palestijnse keuken en de kracht van een goedgevulde voorraadkast.
Tamimi groeide op in Jeruzalem, woont tegenwoordig in Londen met zijn partner en twee honden en kan nog altijd niet zonder de smaken van thuis. Hij begon ooit als kruier in een hotel, werkte zich op tot ontbijtkok en werd later de man achter Londense succesadressen als Ottolenghi, Nopi en Rovi. Nu doet hij het op zijn eigen manier: persoonlijker, trotser en met recepten die zelfs de simpelste groente bijzonder maken. Wij spraken Sami over zijn favoriete smaken.
Dit zijn de 7 restaurants van Ottolenghi (plus de verschillen)
Smaakmakers: Sami Tamimi
Thuis
In de tuin
“Citroenverbena. Ik plantte het toen we 12 jaar geleden in mijn huis kwamen wonen en het komt elk jaar terug; ik blijf het gebruiken voor thee en fruitsalade. Ik gebruik het ook in watermeloen- en fetasalade in Boustany.”
Eten uit mijn jeugd
“Te veel om op te noemen. Maar een gerecht dat in me opkomt, is couscousbeignets met ingelegde citroenyoghurt.”
In de koelkast
“Een pot zelfgemaakte shatta, Palestijnse, gefermenteerde chilisaus.”
Ultieme plek om met vrienden te eten
“Mijn keukentafel.”
Op de bank
“Een glas Libanese rosé genaamd Phoenix, gemaakt door Mersel Wines.”
Favorieten
Lekkerste seizoen
“De lente.”
Rijstgerecht
“Mejadra, een troostrijke mix van linzen, rijst en veel gekaramelliseerde uien.”
Langzaam gekarameliseerde knolselderij met ui, linzen en kruidige rijst
Late-night snack
“Pure chocolade.”
Koffie
“Dubbele espresso.”
Pastasoort
“Rigatoni.”
In de keuken met Sami tamimi
Meestgebruikte tool
“Mijn mes.”
Dip
“Lahneh of tahin. Of een mix van allebei.”
Thee
“Chinese jasmijnthee.”
Ei
“Gebakken, met een zachte dooier, in olijfolie met een snufje za’atar.”
Inspiratie
Inspiratiebron
“Anthony Bourdain en Massimo Bottura.”
De Palestijnse keuken
“Is vooral seizoensgebonden, duurzaam en heerlijk.”
Kookboek
“The Food of Italy (De smaken van Italië, red.) van Claudia Roden. Eigenlijk elk kookboek geschreven door Claudia Roden.”
Culy ontmoet de legendarische Claudia Roden: dit is waarom je haar moet kennen
Ontdekking
“Keltisch zout. Het is ongeraffineerd zout met veel gezondheidsvoordelen.”
Onderschat
“Palestijnse olijfolie.”
Losse klodders met Sami tamimi
Vakantie
“Mexico. Ik hou van alles daar. Kleuren, eten en mensen.”
Familierecept
“Mijn moeders karnemelkfattoush recept staat in mijn boek Falastin.”
Onbegrijpelijk
“Chocolade uit Dubai.”
Ziek, zwak, misselijk
“Sardientjes uit blik op toast, met een kneepje citroen.”
Bucketlist
“Peruaans eten in Peru.”
Nooit meer
‘Ik heb gefermenteerde haai geprobeerd in IJsland en ik denk niet dat ik dat nog eens zal proberen…”
>Boustany van Sami Tamimi is nu te koop voor € 34,99.
Meer interviews:
- De favo smaakmakers van Nana van Connecting Flavors: “F*ck de hype, ga voor authenticiteit!”
- Virginie en Niven van Triptyque*: ‘Hij heeft me versierd met zijn gekarameliseerde olijf met gin-tonicgranité’
- Geneal Harreman: ‘Boerenkool aan de stronk is mooier dan een bos bloemen.’