Culy
Culy Inspiratie 12 juli 2013

Festivals worden steeds culinairder: Roskilde nu hét festival voor foodies

De Scandinavische keuken is hip, Noma in Denemarken zit elke avond stampvol. En: festivals met een uitgebreide culinaire line-up zijn dit jaar meer regel dan uitzondering. Daar moeten we wat mee, dachten ze bij het muziekfestival Roskilde in Denemarken.

Het populaire festival, dat al sinds 1971 bestaat, is zich vanaf vorig jaar extra gaan focussen op foodies. Onder de titel ‘The FoodJam project’ worden chefs aangetrokken om het festival naar een hoger culinair level te tillen. Er is zelfs een smartphone app voor de bezoekers, APPetizer, om te zien wat er zoal te doen is op het terrein.

Culy.nl  2013-07-12 om 13.37.49

Zelf koken op het festival

Zo kregen bezoekers op de laatste editie van Roskilde bijvoorbeeld de kans om hun eigen eten te bereiden tussen de optredens door. In mobiele keukens lagen kraakverse ingrediënten, van mosselen tot aardbeien. Foodies konden zelf aan de slag aan het fornuis. De bedenkers van het project wilden bezoekers laten zien hoe leuk het is om zelf eten te bereiden. En ze wisten dat veel feestvierders op een gegeven moment genoeg hebben van hamburgers en friet. En zo bleek.

FoodJam at Roskilde

Popping up

Naast deze unieke vondst, werden er op het festivalterrein ook kookworkshops en bakcursussen gegeven. Restaurants uit de regio ‘popten up’ op Roskilde. Zo was er het tijdelijke Trädkaféet (boomcafé), waar een selectie hoogstaande snacks te koop waren. Amandelmacarons met kastanjeroom en berken-as werden gepresenteerd op afgezaagde takken. Een pipetje met notenolie gaf de finishing touch. Ook lekker: stukjes korstmos (!), gebakken in boter, met fijngesneden uitjes. De sfeer van dit bosrestaurant werd versterkt door de metalcore band Hatebreed die op het podium erachter de sterren van de hemel rockte.

Culinaire hoogstandjes

Een van de andere pop-up restaurantjes werd gerund door het Deense kook-collectief Rødder. Voor 15 euro serveerden zij een hoogstaande lunch. Een aantal van de gerechtjes: erwten met zelfgemaakte spek, kippenpaté, gebraden varkensvlees met kaantjes, en traditionele citroendrankjes. Oja, bier en wijn was bij de prijs inbegrepen.

9d837a63f3

Boerenkoolmuffins & gerst-risotto

De mini-restaurants zaten al snel vol, maar gelukkig stonden er culinaire kraampjes verspreid over het hele Roskilde terrein. Daar konden bezoekers zich tegoed doen aan boerenkoolmuffins, risotto van gerst of in ganzenvet gebakken aardappeltjes.

De trend van 2013

Een culinaire line-up naast de normale muziekprogrammering op festival, is een grote trend. Ook het Nederlandse Lowlands, Pitch en Buiten Westen Festival zetten eten groot op de kaart. Rock on!

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Festivals worden steeds culinairder: Roskilde nu hét festival voor foodies
Sluiten