Roomkaas: wat het is, hoe je het gebruikt en waarom je het áltijd in huis wil hebben
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F06%2Fbagel-5.jpg)
Roomkaas. Alleen het woord al klinkt als een zachte deken voor je smaakpapillen. Of je ’m nu op een bagel smeert, door je pastasaus roert of er een cheesecake mee bouwt: roomkaas is een van die ingrediënten die je leven een stukje beter maakt. Maar wat is roomkaas nou precies? Waarom heet het in het Engels cream cheese? En wat moet je met al die verschillende soorten kruidenroomkaas? Tijd om af te dalen in de smeuïge wereld van roomkaas – want wedden dat je er meer over wil weten dan je denkt?
Wat is roomkaas eigenlijk?
Roomkaas is een verse, zachte kaas die gemaakt wordt van melk en room van de koe. In tegenstelling tot kazen als brie of cheddar hoeft roomkaas niet te rijpen: hij is dus meteen na het maken klaar voor gebruik. Geen ingewikkelde processen, geen wachttijd, gewoon hup in het bakje en op je broodje. Klaar is kees.
De smaak is wat mild en romig, met een heel klein zuurtje dat frissigheid toevoegt. Qua structuur zit ‘ie ergens tussen kwark en boter in: stevig genoeg om op een toastje te smeren, maar zacht genoeg om door een saus te mengen. Het is precies die veelzijdigheid die roomkaas zo geliefd maakt in keukens over de hele wereld.
@realbalanced My daily low-carb snack that I can make in 2 mins #keto #ketosnacks
♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup
Is roomkaas hetzelfde als cream cheese?
Is het nou precies hetzelfde als cream cheese? Ja, en nee. Cream cheese is in principe de Engelse benaming voor roomkaas, en in veel recepten kun je ze probleemloos op dezelfde manier gebruiken. Toch zijn er kleine verschillen.
De Amerikaanse variant van cream cheese is meestal iets steviger, dikker en iets zoeter van smaak. Nederlandse roomkaas is vaak wat luchtiger en frisser, en soms net iets minder vet.
Toch komen ze uit dezelfde familie en kun je ze in de keuken bijna identiek gebruiken. Dus als je nou een recept hebt uit een Amerikaans kookboek en een potje (kruiden)roomkaas uit de supermarkt openmaakt: je zit echt wel goed. Roomkaas blijft roomkaas.
Kruidenroomkaas: roomkaas met een upgrade
Waar naturel cream cheese iets subtieler is, is kruidenroomkaas net iets meer extra. Denk: een vleugje knoflook, een snufje bieslook of een beetje truffel – zo krijgt dat toastje of die wrap nét wat meer smaak en karakter.
In de supermarkt vind je het in allerlei smaakvariaties: van klassiek en kruidig tot pittig of wat zoeter. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Meng bijvoorbeeld naturel roomkaas met wat verse kruiden, citroenrasp, gebakken bosuitjes of een zelfgemaakte kruidenmix (denk aan paprikapoeder of crispy chili flakes) en je hebt in een paar minuten een spread die je borrelplank naar een hoger niveau tilt.
Ook fijn: kruidenroomkaas werkt perfect als smaakmaker in warme gerechten. Roer een lepel door een omelet of risotto, maak er gevulde champignons mee of gebruik ‘m als sausbasis. Soms heeft een gerecht niet veel nodig – een lepel roomkaas met wat extra pit kan al genoeg zijn.
Is roomkaas gezond?
Tja, roomkaas is geen groente, dat moeten we toegeven. Omdat er room in zit, bevat het best veel vet – vaak zo rond de 30 tot 35 procent. Maar aan de andere kant: je gebruikt er meestal geen hele pot van in één keer. Bovendien zijn er ook light-varianten te koop met een lager vetpercentage.
Voor wie plantaardig eet kun je vrij gemakkelijk een vegan variant maken, bijvoorbeeld van cashewnoten.
Kortom: cream cheese hoeft geen guilty pleasure te zijn. Gewoon lekker van genieten, met een beetje verstand en veel smaak.
Recepten met roomkaas
Roomkaas is dus zó veel meer dan alleen dat laagje op je bagel of als ingrediënt in een cheesecake. Dit romige smeerbare kaasje is namelijk ontzettend veelzijdig en kan zowel hartige als zoete gerechten net dat beetje extra geven. Van smeuïge sauzen tot gevulde groenten en decadente baksels: met roomkaas kun je alle kanten op. En dat bewijzen deze recepten maar al te goed.
- Snelle pasta met spinazie, kruidenkaas en zalm
- Romige eitjes uit de oven met gerookte zalm, roomkaas en foreleitjes
- ‘Everything bagel’ met opgeklopte roomkaas met bosui
- Crumbl Cookie recept: makkelijke zachte koeken met sinaasappel
- Pompoencake met roomkaas en gekaramelliseerde bacon
- Fusilli met bladspinazie, kabeljauw en rode ui-roomsaus
- Bijgerecht stoofpeer, opgeklopte gorgonzola en walnotenkruim
- Romige spaghetti met prei en champignons
@caraeileen like why is it soooo good #fyp #trending #viral #foryou #relatable #lifestyle #food #creamcheese #bagels
Meer weten over lekkere kazen?
- Comté kaas: dit is alles wat je erover moet weten, én wat je ermee kan
- Meikaas (of graskaas): alles wat je wilt weten over dit lentekaasje
- Zelf kaas maken: begin eens met deze (verrassend makkelijke) toppers