Rode bieten koken als een pro: zo doe je dat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2Falexander-sergienko-fzCteqjZkpA-unsplash.jpg)
Bieten (of rode bieten) zijn een supergezonde knolgroente met een typische aarde smaak en worden heerlijk zoet als je ze kookt. Maar rode bieten koken? Dat gaat nog te vaak fout. Dít is de manier voor de perfecte bietjes.
Want rode bieten verpesten is eeuwig zonde!
Wat zijn rode bieten?
Bietjes zijn donkerrood en zitten bomvol vitaminen en goede stoffen. Er wordt zelfs gezegd dat de rode kleurstof, betanine, een geneeskrachtige werking heeft en de afweermechanismen in je lichaam versterkt.
De knolletjes groeien onder de grond, óók gewoon in Nederland. Je kunt ze gebruiken voor gezonde smoothies, maar ook in salades, op broodjes of op je pizza. Maar de truc is om de bieten eerst gaar te koken. En dat doe je zo!
Bieten koken doe je zo
Rode bieten zijn gekookt de meest voorkomende (en in onze optiek de lekkerste) manier om de knolgroente te bereiden. Wat heb je nodig?
- Gebruik ongeschilde bieten. Je hebt keuze uit een zomerbiet of winterbiet (de zomerbiet is wat kleiner)
- Water
- Zout
Zomerbieten kun je het beste 20 tot 30 minuten koken, terwijl de winterbiet meer tijd nodig heeft. Logisch, gezien de winterbiet groter van formaat is. Toch is het verschil best fors: de winterbiet kook je namelijk zo’n 1,5 tot 2 uur.
Wil je tussendoor testen of de rode biet gaar is? Prik er met een vork in. Als die er makkelijk in gaat, is ‘ie klaar. Ook kun je checken of de schil al los zit. Zo ja, dan is de biet gaar.
Rode biet bewaren
Als de rode biet eenmaal gekookt is, haal je hem uit de pan en kun je de schil lospellen. Doe hierbij wel eventjes handschoenen aan, want anders zijn je handen compleet rood. Ook vlekken krijg je niet makkelijk uit je kleding. Snijd de knol vervolgens in blokjes, reepjes of plakjes. En that’s it!
Omdat het best een tijdrovende klus is, is het een aanrader om veel bieten in één keer te koken en deze te bewaren voor een andere keer. In de koelkast kun je de bieten zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Mocht je in het bezit zijn van een vacumeermachine is dat de beste bewaarmethode. De bietjes blijven zo maanden goed.
Recepten met rode biet
Van pasta’s tot
Snelle pasta met rode biet, feta en dille
Een van de leukste dingen aan koken met rode biet is dat je gerechten er knalroze van worden. En dat maakt eigenlijk alles optisch lekkerder. Ook deze eenvoudige pasta met feta en dille wordt spectaculair door het gebruik van rode bietjes.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FSAM6698.jpg)
> Naar recept: Snelle pasta met rode biet, feta en dille
Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry
Ceviche is altijd een goed idee, maar helemaal als je ‘m serveert met rode biet en cranberry’s. De vis kleurt daardoor prachtig roodroze. Door het gebruik van steranijs krijgt het geheel een warme smaak. Heerlijk als je in het najaar koude gerechten serveert.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2F6_ceviche-van-zeebaars-kerst-voorgerecht.jpg)
> Naar recept: Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry
Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
Soep is altijd een goed idee. En hoewel rode bietensoep vrij onbekend is, is ‘t een welkome verrassing. Zeker wanneer je ‘m maakt met appeltjes, zure room en dille als garnering.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC04980-2.jpg)
> Naar recept: Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
Rode biet en vis is zo’n combi waarvan je niet per se verwacht dat ‘ie top is, maar als je beide eenmaal hebt geproefd wil je ze amper nog los van elkaar. Garneer met wasabimayo en je wil echt nooit meer anders. Sorry not sorry!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2FIMG_7875.jpg)
> Naar recept: Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven
Rode bieten but make it winters resulteert in een roze bietenstamppot. Een lust voor het oog, maar niet minder voor je smaakpapillen. De dukkah en ricotta uit de oven maken dit namelijk een smakelijk tafereel.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2FCuly11.jpg)
> Naar recept: Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven