Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 14 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Rik de Jonge: ‘De hachee van m’n moeder blijft mijn favoriet!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Rik de Jonge.

Rik de Jonge is de chef van Bar-Bistro Madeleine in Utrecht. Hij kookt Frans en heeft zijn hart stiekem in Parijs liggen. Zijn kennis deelt hij iedere week in een video voor De Nieuwe Utrechtse Krant.

Inmiddels staan er ruim honderd filmpjes van zijn gerechten online en laat hij alles aan bod komen. Of het nou een aardappelsoep is of een mooi stuk zeebaars: Rik legt je uit hoe je het maakt én wat de ultieme keukengeheimen zijn. Culy leerde de Utrechtse chef beter kennen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’

5 vragen aan Rik de Jonge

1.Hoe kies je de onderwerpen uit voor je video’s en wat wil je daarmee overbrengen?

Rik: “De filmpjes die we maken moeten vrolijkheid uitstralen, niet te moeilijk zijn en vooral niets ingewikkelds behandelen. Daarom zet ik er heel bewust geen receptuur bij: ik kook in het seizoen met producten die op dat moment beschikbaar zijn.

Op dit moment werk ik bijvoorbeeld veel met bloedsinaasappels; die liggen ook in de winkel dus maak ik logischerwijs in het volgende filmpje iets met die vrucht. Daarnaast vind ik het ook leuk om te laten zien dat een professionele keuken ook gewoon stiekem bouillonpoeder gebruikt en deel ik handige tips. Wist je bijvoorbeeld dat je met een vitamine C-tablet je guacamole groen houdt?”

2. Waar ga je zelf graag eten als je een dag vrij bent?

“Ontbijten doe ik het liefst bij ‘Broodje Martin’ in de Willemstraat in Utrecht. Daar eet ik standaard een broodje bal, een broodje filet Americain en een glas karnejus (een combinatie van karnemelk en sinaasappelsap red.).

Dan pak ik als het even kan de trein naar Amsterdam of Parijs. In Amsterdam zijn mijn favoriete restaurants ‘Parlotte’ en ‘Badcuyp’.

Eens per maand ga ik naar Parijs. Daar heb ik verschillende restaurants waar ik graag eet, maar op het moment ga ik graag naar ‘Maison Sota’ in het 11de arondissement, daar kookt de Japanse chef Sota Atsumi de Franse keuken, in één woord fantastisch!”

3. We zagen ook dat je laatst in Hongkong was! Wat viel je daar op?

“Je eet er natuurlijk de perfecte pekingeend en de kingcrab – die je zelf uitzoekt – is ook waanzinnig. Wat mij vooral opviel, is de cocktail-scene. De drankjes die je krijgt zijn overal tot in de puntjes verzorgd en perfect bereid.

Het perfectionisme dat je ziet in de cocktails, weerspiegelt zich in de grote hotels. Je staat bij wijze van spreken nog aan de incheckbalie en je koffers staan al in je kamer.”

4. Welk gerecht doet je denken aan je jeugd?

“Als er één gerecht is dat ik me herinner, is het de hachee van mijn moeder. Klassiek gemaakt met rode kool en gekookte aardappelen. Het blijft mijn favoriete eten. De hachee heeft me later geïnspireerd tot de gestoofde runderwangen die wij bij Madeleine altijd op de kaart hebben staan.

Het is een gerecht dat bij gure dagen past, maar is inmiddels uitgeroeid tot een favoriet. Zelfs als het dertig graden is, blijven onze gasten om de runderwangen vragen; we halen het daarom nooit van de kaart.”

5. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg?

“Jarenlang werkte ik bij chef Jon Sistermans in ‘De Mariënhof’ in Amersfoort en in ‘Het Wilhelminapark’ in Utrecht. Van Sistermans leerde ik dat de pan die je gebruikt belangrijk is: een pan moet een groot oppervlak hebben. Ook aan de kijkers van de NUK laat ik dat zien.

Sistermans was een meester in het gebruik van een pan. Ik heb jaren naast hem gestaan en wist blind welke pan hij voor een gerecht ging gebruiken. Dat is trouwens voor iedere chef wel anders. Vraag je aan vijf verschillende chefs om een gerecht te maken, dan pakken ze allemaal een andere pan.”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.