Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

In rijstepap de wereld over: van congee tot arroz con leche en risalamande

Rijstepap wordt overal ter wereld gegeten: van hartig tot zoet en met de meest uiteenlopende toppings. Toch hebben al deze versies één ding met elkaar gemeen. Rijstepap staat namelijk overal ter wereld bekend als troostrijk gerecht dat vrolijk stemt.

In rijstpap de wereld over

Deense risalamande

Het Deense antwoord op rijstepap is risalamande. De naam is afkomstig van het Franse ‘ris à l’amande’ (rijst met amandel) maar wordt inmiddels op zijn Deens uitgesproken als ‘riesalamang’. Risalamande wordt traditioneel gegeten met Kerstmis, vaak in combinatie met kersensaus. Het is een romige rijstepap met kleine stukjes amandel. Één gelukkige eter zal echter een hele amandel in zijn pap terugvinden. Deze persoon wint traditioneel een figuurtje van marsepein.

Chinese congee

De rijstepap zoals wij die kennen is vaak nog vrij stevig van structuur. De Chinese congee is echter zacht, bijna crème-achtig. Dat komt doordat de rijst in een grote hoeveelheid water of bouillon wordt stuk gekookt tot pap. Voor veel mensen is congee daarom het ultieme comfort food. Voor als je een beetje grieperig bent, bijvoorbeeld.

Naast de naturel versie kom je congee in China in verschillende soorten en maten tegen. Luxe versies worden geserveerd met kreeft of coquilles, maar je ziet het ook regelmatig met geroosterde eend of bacon, gegarneerd met fijngesneden bosui en gehakte pinda’s. In die vorm is congee eerder een soort maaltijdsoep dan een pap. Ook zoet kan het dus, bijvoorbeeld met dadels en bessen.

Culy Homemade: congee met spinazie en chili-olie

congee
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Indonesische bubur

In de Indonesische keuken is bubur ayam – een soort hartige rijstepap met kip – hét medicijn tegen buikgriep, verkoudheid en algehele malaise. In die zin is het vergelijkbaar met congee. Bubur wordt traditioneel geserveerd met een rits aan toppings zoals gefrituurde pinda’s, sambal, ketjap manis (Indonesische sojasaus), bosuitjes en koriander.

Arroz con leche

Arroz con leche is een populair dessert in Spanje en andere Spaanstalige landen. In de meeste versies zien we kaneel (en vaak ook citrusschil) als belangrijke smaakmaker, maar elk land heeft zo zijn eigen versie. In Puerto Rico serveren ze het bijvoorbeeld met rum, kersen, vanille, kaneel en kruidnagel.

Arroz con leche met peer in zoute karamel en rozijnen uit Moors

Midden-Oosterse shir berenj

Als je weet dat shir berenj (of sher berinj, of sheer berenj) uit het Midden-Oosten komt, hoeft het je niet te verbazen dat de rijstpudding op smaak wordt gebracht met rozenwater en kardemom. Vaak wordt de rijstepap afgewerkt met wat geroosterde noten, zoals amandel. Vooral in en rond Perzië is het een populair gerecht om jezelf mee op te vrolijken.

Japanse okayu

Waar de Chinezen congee hebben en de Indonesische bevolking bubur, hebben de Japanners okayu. Dit simpele gerecht is gemaakt van rijst en water, waarbij de rijst op een laag vuurtje zacht wordt gekookt zodat hij makkelijk te verteren wordt. Okayu is in Japan vooral bekend vanwege zijn helende werking bij ziektes – nog meer dan in China, waar hun congee ook zonder dat er sprake is van ziekte op tafel komt. De toppings van okayu worden om die reden ook vaak puur en eenvoudig gehouden, zoals zalm of ei.

Indiase haleem

Het Indiase gerecht dat het dichtst in de buurt komt van rijstepap is wellicht haleem. Hoewel haleem oorspronkelijk gemaakt wordt met tarwe (zoals bulgur en/of gerst) en linzen, zien we af en toe ook versies voorbij komen met rijst. In het toffe kookboek van het Britse restaurant Dishoom staat bijvoorbeeld zo’n recept met een mix van urad dal (linzen), bulgur, parelgort en rijst. Dat recept vind je trouwens ook online. Maken!

Van sancocho tot soto en sopa de picadillo: de wereld rond in kippensoep

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.