Redactie
Redactie Inspiratie 17 feb 2014
Leestijd: 1 minuut

Restaurants in Parijs zetten hun afval om in biogas

Een groep restaurants in Parijs gaat hun afval omzetten naar biogas en compost. Zo’n tachtig zaken (waaronder sterrenrestaurant Taillevent), cateraars en hotels doen mee aan een proefproject om voedselafval te recyclen.

Dit afval wordt gebruikt om biogas te verwekken, om elektriciteit en warmte te produceren en om compost van te maken voor boerderijen rondom Parijs.

Het initiatief werd begin deze maand gelanceerd. Het is een proef die voorloopt op een aanpassing in de Franse milieuwetgeving die één op de vijf restaurants verplicht om hun afval te recyclen. Doen ze dit niet, dan hangt er een boete van €75.000 aan hun broek! Deze wet gaat in 2016 in.

Volgens de initiatiefnemer van dit project, Stephan Martinez, eigenaar van de bistro Le Petit Choiseul (aan Rue Saint-Augustin), loopt dit project voor op de wet, maar zijn de deelnemende restaurants blij dat ze nu allemaal meehelpen om het afval te recyclen. “De positieve reacties van klanten over de recycling is ook een groot pluspunt”, aldus eigenaar Martinez. In zijn restaurantje, dat 50 zitplaatsen heeft, zorgen de koks nu dat het afval in plastic zakken wordt opgeborgen en dat wordt dan opgehaald door speciale, op biogas rijdende, vrachtwagens.

Stephan Martinez, owner of Le Petit Choiseuil bistrot, poses with a garbage container to collect food waste in Paris
Bron: Reuters

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Restaurants in Parijs zetten hun afval om in biogas
Sluiten