Deze recepten waren enorm populair in mei (en dát snappen we wel!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FKabuli_palaw_1.jpg)
Mei: de maand van voorzichtige zonnestralen, schokkend culinair nieuws, en gelukkig ook weer heel veel héérlijke recepten. Van een fantastisch broodje avocado met die typische Culy-twist waar we zo van houden tot fantastische spitskool met een favoriete ingrediënt: hot honey. Tijd om die nog eens opnieuw te maken!
Wat viel ons op in mei? Jullie hadden duidelijk zin in comfortfood, maar dan wél met een twist. Spitskool was de onverwachte ster van de maand (en dat twee keer in de top 8!), net als linzen en kool in allerlei vormen en varianten. En zelfs als de zon zich voorzichtig liet zien, bleef de behoefte aan verwarmende gerechten groot. Want eerlijk: een troostrijke Zwolsche stoof of kruidige Afghaanse pulao is ook bij 18 graden nog gewoon een goed idee.
8x de populairste gerechten van mei
Van snelle lunch tot ultiem weekendgerecht: dit waren jullie favorieten.
1. Zwolsche stoof van Jonnie Boer
Met stip op één: deze Zwolsche stoof van sterrenchef Jonnie Boer. En terecht, want dit recept is alles wat je zoekt in comfortfood. En dat hadden we allemaal écht nodig na het verdrietige nieuws over de chef. Die rijke, kruidige saus, het malse vlees, en dat vleugje specerijen dat je keuken laat ruiken alsof hij nog in de keuken van de Librije staat. Een stoof die écht indruk maakt.
> Naar het recept: ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
Tragisch nieuws: culinair icoon en sterrenchef Jonnie Boer (60) onverwachts overleden
2. Een broodje avocado maken als een sterrenchef
Ja hoor, de avocado toast blijft een klassieker. Maar zoals jullie van ons gewend zijn: met een twist. Deze versie is knapperig, romig én bevat een heerlijke, subtiele sinaasappelsmaak. Ziet er zelfs zó fotogeniek uit dat je ‘m bijna niet op durft te eten. Bijna, hè.
> Naar het recept: broodje avocado met sinaasappel en eiersalade
3. Vrijheidssoep van 2025
Samen soep eten op 5 mei: mooier wordt het niet. De Vrijheidssoep van dit jaar was een feest van smaken én een ode aan verbinding. Deze versie – met onder andere linzen, ras el hanout en een vleugje citroen – is hartverwarmend en eenvoudig, maar bomvol karakter. Precies wat we nodig hadden. Maar je kunt er natuurlijk ook nog het hele jaar door van genieten!
> Naar het recept: de Vrijheidssoep van 2025 van Jet van Nieuwkerk
4. Spitskoolstamppot met kerrie
De spitskool is dé groente van deze maand, en dat zagen we ook aan deze knaller van een stamppot. Zacht, kruidig en precies goed qua pit. Het perfecte bruggetje tussen lente en comfortfood – en ook nog eens ideaal om die halve spitskool op te maken die nog in je koelkast lag te chillen.
> Naar het recept: spitskoolstamppot met kerrie: lekker kruidig AGV’tje in 30 minuten
5. Kabuli pulao (Afghaanse pilav)
Kabuli pulao verovert jullie harten – en dat begrijpen we maar al te goed. Deze Afghaanse rijstschotel met rozijnen, wortel en lamsvlees is een smaakbom die je echt meeneemt op een culinaire reis. Perfect gekruide rijst, dat zoetige van de rozijnen, een crunch van noten… Dit is comfortfood met een gouden randje.
> Naar het recept: Kabuli pulao: Afghaans feestmaal met rijst, lam en wortel
6. Spitskool met gehakt en hot honey
Spitskool, daar is ‘ie weer. Deze keer in combinatie met gehakt én onze favoriete smaakmaker van het moment: hot honey. Dit recept is makkelijk, snel en gewoonweg verslavend lekker. Krokant gebakken kool, sappig gehakt en dan die sticky saus eroverheen… Om over te dromen!
> Naar het recept: spitskool met gehakt met hot honey
7. Gezonde loempia’s van Chinese kool
Loempia’s, maar dan zonder frituurpan: dat klinkt al als muziek in de oren, want we proberen af en toe nog wel aan onze summer body te denken. Deze gezonde variant – gemaakt van Chinese kool als wrap – is fris, knapperig en helemaal Culy. Ideaal als lichte lunch of als borrelhap waar iedereen het recept van wil.
> Naar het recept: gezonde Vietnamese ‘loempia’ van Chinese kool met garnalen
8. Linzen met pancetta
Soms is eenvoud de grootste luxe. Deze linzen met pancetta zijn zo’n gerecht dat je in no-time op tafel tovert, maar dat wél smaakt alsof je er uren aan hebt gestaan. Hartig, aards en met precies genoeg bite. Een klein pareltje.
> Naar het recept: linzen met pancetta: een eiwitrijke en glutenvrije klassieker uit Italië
Dit vonden jullie ook leuk:
- Waar haal je de lekkerste Indonesische lemper? (En wat is het?)
- Met een zakje baby knijpfruit maak je next-level iced matcha! (rennen naar de supermarkt!)
- Barbecue-blunders: deze fouten maakt (bijna) iedereen, en zó voorkom je ze