Pasta kopen als een Italiaan: hier moet je op letten in de winkel
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fpasta-kopen-italiaan.jpg)
Pasta is pasta, toch? Niet als je het aan een Italiaan vraagt. In Italië is het bijna een heilig product – en als je eenmaal doorhebt waar je op moet letten in het pastaschap, wil je nooit meer anders. Culy deelt drie handige tips waarmee je de beste pasta koopt.
De beste pasta kopen doe je zo
Want als je dan eenmaal een van je signatuur pastarecepten staat te maken, wil je wél dat de pasta die je gebruikt je naar het beste resultaat helpt. Hier moet je op letten als je pasta koopt voor je gerecht.
1. Kies het juiste merk
We beginnen maar meteen met een controversiële uitspraak: Barilla is overprized. Althans, volgens Italiaanse pasta-kenners. Barilla is wereldwijd een van de bekendste pastamerken, maar in Italië zelf kiezen mensen vaak voor kleinere merken van hogere kwaliteit. Denk aan De Cecco, Garofalo, Rummo, Voiello en La Molisana. Deze merken gebruiken vaak betere kwaliteit tarwe en een traditionelere productiemethode, wat direct terug te proeven is in je bord pasta.
Je kunt natuurlijk ook verse pasta kopen. Culy zocht uit waar je de beste kant-en-klare pasta (vers dus) voor thuis kunt vinden.
2. Glimt je pasta? Dan is het waarschijnlijk geen goed teken
Een glanzende, felgele pasta ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar dit is niet per se wat je wil. In Italië geldt: hoe matter en witter uitgeslagen de pasta is, hoe beter. Dit betekent dat het is gesneden met een bronzen mal (trafila in bronzo), wat zorgt voor een ruwer en poreuzer oppervlak.
Dat ruwe oppervlak maakt dat je saus er beter aan blijft kleven, en dus lekkerder smaakt. Pasta’s die met teflon zijn gesneden (die shiny gele varianten dus) zijn gladder, waardoor saus sneller afglijdt. Let er maar eens op in de supermarkt!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F07%2Fputtanesca.jpeg)
3. Check de hoeveelheid eiwit
Een detail waar veel mensen overheen kijken: het eiwitgehalte. Toch is het een belangrijke graadmeter voor kwaliteit. Een goede pasta bevat tussen de 14 en 16 gram eiwit per 100 gram. Deze pastasoorten behouden hun structuur beter tijdens het koken en blijven dus langer al dente.
Je vindt deze info gewoon op de achterkant van het pak, dus het is een kleine moeite om dit te checken met een groot verschil in smaak en textuur.
Check deze handige video op YouTube die we als bron gebruikten voor deze tips.
Waar koop je goede pasta in Nederland?
Gelukkig hoef je niet per se naar Italië voor kwaliteitsvolle pasta. Bij speciaalzaken zoals Novitalia (Amsterdam, Haarlem, Bussum) en andere Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland kun je vaak terecht voor merken als Rummo en La Molisana en in de supermarkt wordt de keuze ook steeds groter. Ook online zijn er steeds meer adresjes die deze merken verkopen.
Nu je weet waar je op moet letten kun je snel naar de winkel om de lekkerste pasta te halen. Op zoek naar een lekker recept? Culy to the rescue. Dit zijn de beste pastarecepten volgens de redactieleden van Culy.
Meer leren over pastasoorten?
Dan hebben we nog een bonus voor je. Wist je dat er ruim 300 verschillende soorten pasta bestaan – en dat elk type een eigen functie heeft? Van orecchiette tot paccheri: in ons artikel over pastasoorten leggen we precies uit welke vorm je bij welke saus gebruikt. Want ook dát is iets waar Italianen streng op zijn.
Meer lezen?
- Voorraadkast opruimen? Maak dan deze pasta-ovenschotel met tonijn
- De belangrijkste pastasoorten en hun namen (en waar ze het lekkerst voor zijn!)
- De lente is er: frisse pasta met limabonen en citroen