Culy
Culy Inspiratie 14 nov 2013

Pannenkoek tradities van over de hele wereld

Als kind waren we er al gek op en nog steeds blijft het (op z’n tijd) een ware traktatie: pannenkoeken! Overal ter wereld worden ze gegeten, en overal gaat er héél anders aan toe. Wij zetten 12 verschillende varianten op een rijtje.

Nederland – pannenkoeken

Lekker simpel, maar heerlijk met bijvoorbeeld stroop, spekjes, appel of kaneel. Uit de pan zijn ze het meest bekend, maar wat dacht je van deze luchtige ‘Dutchie’ uit de oven? Of deze gezonde versie met chiazaad en speltbloem?

Zelf maken we ons traditionele beslag net wat gezonder aan de hand van deze tips, en serveren we ze extra feestelijk met behulp van deze fijne portie inspiratie.

pannenkoek

Duitsland – pffankuchen

Ook bij onze oosterburen worden pannenkoeken regelmatig gegeten, maar dan onder de noemer pfannkuchen (hoe kan het ook anders?). Deze variant lijkt op een combinatie tussen de France crêpes en Nederlandse pannenkoeken.

pannenkoek2
Bron: Flickr

Frankrijk – crêpes

We kennen allemaal het beeld van Franse vakanties waar de plaatselijke crêperie op de markt de lekkerste crêpes verkoopt met Nutella, suiker en wat allemaal nog meer. Klik hier voor ons favoriete recept.

crepes

Griekenland – tiganites

Een populair ontbijt in Griekenland zijn tiganites: een soort pannenkoekjes gemaakt van onder andere olijfolie, meestal geserveerd met honing, kaneel, fruit en noten.

pannenkoek3
Bron: Flickr

Polen – naleśniki

Deze Poolse pannenkoekjes hebben nog het meeste weg van Franse crêpes en worden standaard gevuld en opgerold geserveerd.

Naleśniki
Bron: Flickr

Oostenrijk – kaiserschmarrn

Deze klassiek Oostenrijkse snack wordt gemaakt van (met rozijntjes gevulde) dikke pannenkoekjes, gebakken in boter, waarna de pannenkoekjes vervolgens in kleine stukjes gescheurd en weer worden opgebakken. Dit wordt geserveerd met gedroogd of vers fruit.

kaiser
Bron: Flickr

Amerika – American pancakes

Trust us, met dit recept maak je ze écht het allerlekkerst.

pancakes
Bron: Buzzfeed

India – malpuas

In India worden de zogenaamde malpuas voornamelijk gegeten rondom Holi, het kleurenfestival, en andere feestdagen. Het beslag wordt meestal gemaakt van gecondenseerde melk, bloem, griesmeel, venkelzaadjes en cardemom. Ze worden geserveerd met een simpele suikersiroop.

malpuas
Bron: Flickr

Denemarken – aebleskiver

Wij dachten meteen: poffertjes! Maar, aebleskivers zijn toch echt traditioneel Deense pannenkoekjes in de vorm van een klein balletje.

Bron: Flickr

Maleisië – apam balik

Tot slot de Maleisische pannenkoekjes genaamd apam balik, ook wel ‘pinda pannenkoekjes’ genoemd. Ze zijn meestal gevuld met geroosterde pinda’s, gedroogde kokosrasp, maïs, bannen en suiker, en vaak verkocht op straat.

apam
Bron: Flickr
Reageer op artikel:
Pannenkoek tradities van over de hele wereld
Sluiten