Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Combekk (van die pannen van gerecylede treinrails) lanceert betaalbare lijn

Een écht goede gietijzeren pan is even een investering, maar ook een vriend voor het leven. Het Nederlandse pannenlabel Combekk (van die pannen gemaakt van oude treinrails) maakt dat nu nog aantrekkelijker met een nieuwe, betaalbare pannenlijn, onder de naam ‘Sous-Chef’. Culy probeerde ‘m uit.

De naam Combekk doet misschien wel een belletje bij je rinkelen en al helemaal als we daar dan ook nog even ‘pannen’ bij vermelden. Het label maakte al van die stoere Dutch Ovens van 100% gerecycled materiaal (dat doen ze als enige in de wereld trouwens!): treinrails en oude fietsen bijvoorbeeld. De pannen worden lokaal geproduceerd in ons eigen land.

We mochten ze ooit uitproberen en noemden de pannen toen al “even een investering, maar een vriend voor het leven”.

Betaalbaar gietijzer

Toch vinden ze het bij Combekk ook belangrijk dat ’sustainable’ ook betaalbaar is. Daarom hebben ze twee nieuwe labels gelanceerd (naast Combekk Original – zie hierboven): Combekk en Combekk Sous-Chef. Allemaal weer gemaakt van 100% gerecylede materialen. Opvallend: alle pannen zijn ontwikkeld voor zowel professionele chefs als thuiskoks.

Je kunt je dan ook voorstellen dat naast de duurzaamheid ook de kwaliteit erg belangrijk is. De gietijzeren pannen van Combekk zijn daarom voorzien van een sterke emaille coating. De aluminium pannen kregen op hun beurt dan weer een professionele keramische coating (zonder PFAS of PFOA – chemische stoffen).

Combekk sous chef
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De gietijzeren double handle pan

Het paradepaardje van de nieuwe collectie is in ieder geval de gietijzeren double handle pan: een prachtige, solide gietijzeren pan met twee handvatten. Daarmee is ‘ie niet alleen fijn voor het bakken van een stukje vlees, vis of groente, maar ook ideaal voor eenpansgerechten en ovengerechten. Want omdat de pan geen lange steel heeft, schuif je ‘m zó de oven in. Je kunt er bijvoorbeeld zelfs een appeltaart of tarte tatin in bakken.

De pan is er in een versie van 24 en een versie van 28 cm, is helemaal gemaakt van gerecycled afval van staalfabrieken en kost € 65,- (24 cm) of € 79,- (28 cm). Verkrijgbaar in zwart, rood en oranje. Hij kan op alle warmtebronnen, van inductie tot gas tot aan de barbecue (!). Mocht je ook in het bezit zijn van de Dutch Oven van Combekk, weet dan dat de deksel precies op de double handle pan past.

Appeltaart met miso in gietijzeren pan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De ideale pan

Onze conclusie na een paar testrondjes? Misschien is dit wel de ideale pan. Gietijzer heeft sowieso een goede warmteverdeling en houdt warmte goed vast. Je kunt er fantastisch vlees (burgers bijvoorbeeld) en vis in bakken, want gietijzer geeft een geweldige maillard-reactie. Maar ook groenten lekker schroeien of zelfgebakken brood (zoals naan of ander platbrood) in de pan bakken gaat hierin top. Of wat dacht je van een tosti?

Wel is gietijzer vaak log en zwaar en wat uitdagender in onderhoud. Daar heeft Combekk wat op gevonden: een dunne, geëmailleerde coating (aan de binnen- en de buitenkant) en dubbele handvatten. Daardoor is de pan makkelijker te verplaatsen, zowel op je fornuis als van het fornuis richting de oven. Het is voor een gietijzeren pan een handzaam exemplaar.

In de vaatwasser kan ‘ie nog steeds niet, maar dat is sowieso niet aan te raden voor sterke, goede keukentools (gooi ook nooit je keukenmessen in de vaatwasser!). Als je zo’n gietijzeren beauty goed behandelt, kan ‘ie een leven lang mee.

Dé truc om je gietijzeren pan makkelijk schoon te maken: gebruik zout

En dat is ook precies de bedoeling van Combekk: de wereld veroveren met duurzame, stoere pannen gemaakt van uiteenlopende materialen. Dat dat allemaal dan ook nog in Nederland gebeurt met een typerend Hollands ontwerp, is naar ons idee best iets om trots op te zijn.

Korting op Combekk

Wil je ook zo’n toffe Combekk pan? Met de code CMBK30 krijg je op combekk.com 30% korting op alle pannen.

Combekk sous-chef pannen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.