Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 nov 2021

Alles over panettone: het Italiaanse kerstbrood

Je hebt ze ongetwijfeld al wel ‘ns gespot en zéker in aanloop naar de feestdagen: van die (vaak lichtpaarse) kartonnen dozen met een hoog opstaand brood erin. Panettone heten die dingen. Dit luchtige luxebrood is onmisbaar op de Italiaanse kersttafel.

Wij begrijpen wel waarom.

Luchtig kerstgebak

Luchtig, rond en rozijn: dat is ongeveer hoe je panettone kunt omschrijven. De meeste panettone zijn ook nog eens een beetje kruidig door de toevoeging van smaakmakers als kaneel, nootmuskaat en citrus. Daarmee doet het meteen denken aan Kerstmis, en da’s precies wanneer je de panettone op tafel zult zien verschijnen.

Op zo’n Italiaanse kersttafel zul je trouwens ook soms het vrijwel identieke pandora aantreffen. Pandora is het Veronese antwoord op panettone, dat uit Milaan afkomstig is. Pandora bevat in tegenstelling tot panettone geen rozijnen en neigt qua smaak meer naar een lichtzoete cake – weet je dat ook weer. Panettone wordt vaak geserveerd bij koffie en thee, of bij een zoetere dessertwijn.

Zelf maken

Panettone maken schijnt op zich niet erg moeilijk te zijn. Je zult vooral een portie geduld moeten opbrengen: het deeg moet namelijk lang rijzen. Hier vind je in ieder geval een goed basisrecept.

Hoewel je panettone natuurlijk ook gewoon kant- en klaar kunt kopen*, kun je als je ‘m zelf maakt eens een keer een variatie op het basisrecept uit proberen. Deze versie met vijg en amandel lijkt ons geweldig bijvoorbeeld, of deze met kersen en chocola. Kun je je al inbeelden hoe lekker dat wel niet is, zeker met nog ‘ns een dikke lik mascarponecrème? Wij wel.

*Panettone is te koop bij Italiaanse speciaalzaken of online. Deze superdeluxe en knalgroene versie met pistache staat bijvoorbeeld behoorlijk hoog op onze wishlist. Ook bij de Bijenkorf vind je een uitgebreide selectie aan panettone. 

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Alles over panettone: het Italiaanse kerstbrood
Sluiten