Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 apr 2020
Leestijd: 7 minuten

Support your locals: doe je boodschappen bij deze ondernemers

Boodschappen doen in corona-tijd is geen sinecure: buiten in de rij staan tot je naar binnen mag, afstand houden, verplicht met een karretje door de winkel moeten bewegen, leuk is het allemaal niet. En alle reguliere boodschappendiensten zitten de komende weken helemaal vol. Dat vinden wij een mooie reden om je boodschappen te doen bij de locals.

Als je nog een reden nodig had overigens, want het is naast handig en fijn ook nog eens heel goed om de lokalen te steunen. Velen van hen leverden bijvoorbeeld aan de horeca of aan bedrijven en zitten nu met voorraden die ze niet kwijt kunnen. Kortom: #supportyourlocals!

Daarbij kom je bij de locals de lekkerste producten tegen. Zie het een beetje als door delicatessenwinkeltjes of over marktjes struinen, maar dan online, vanuit the comfort of your own home.

Culy tipt: een hele lijst met adresjes om je boodschappen te bestellen. 

Borreltas

“De enige échte borreltas voor borrelsnobs” kopt de website van Borreltas. Want het moge duidelijk zijn: dit is een borrelbox voor fijnproevers. Geen saaie borrelnoten, maar delicatessen van je favoriete adresjes. Denk: Franse wijn van Au Paradis, brood van Bakker Eef, charcuterie van De Pasteibakkerij, kaas van Kef, Italiaanse wijn van Sprezzatura, zuur van Thull’s, bier van De Bierkoning en nog veel meer.

Culinair journalist Hiske Versprille startte dit initiatief om haar favoriete horecaleveranciers te helpen tijdens de eerste lockdown, Déborah Schilperoort van Wijnkoperij Au Paradis zet dit goede initiatief voort. Ophalen en bezorgen in Amsterdam. Kijk voor meer info op www.deborreltas.nl.

Yaya Kombucha

De crisis heeft veel hobbyisten ertoe aangezet om zelf kombucha te gaan maken. Ben je nog niet zo ver, dan bestel je gewoon de lekkerste kombucha online bij Yaya Kombucha. Hun kombucha is sinds kort te koop in blik (beter voor de planeet want eindeloos recyclebaar en er passen meer blikken in een vrachtwagen, waardoor er minder CO2-uitstoot hoeft te zijn).

Daarnaast is onze favoriete smaak Yuzu nu tot in de eeuwigheid opgenomen in het assortiment (we doen alvast een vreugdedans) én kun je de kombucha nu kopen in hun eigen webwinkel. Da’s wel nodig ook, want vanwege de plat legging van de horeca, heeft dit toffe bedrijf het best pittig. Steun ze, gun jezelf een geruststellende voorraad van je favoriete dorstlesser en bestel.

Wild van Wild

Wist je dat wild het duurzaamste stukje vlees is? Terwijl we niet zo veel wild consumeren in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want in de supermarkt en zelfs bij de slager is het aanbod aan wildproducten bizar laag.

Gelukkig is er Wild van Wild: een leverancier van de mooiste worsten, hertenbiefstukjes, paté, rillettes en meer lekkers. Culy testte hun proefbox onlangs thuis en is helemaal overtuigd. Zó lekker! Wild van Wild leverde aanvankelijk alleen aan de horeca, maar nu de corona-crisis is toegeslagen, leveren ze ook aan particulieren door heel Nederland. Handig om zo een voorraadje vlees in te vriezen. Bestellen kan in de webshop.

> Lees ook: Culy ontdekt… het duurzame proefpakket van Wild van Wild

Wild van Wild proefpakket
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tomasu

Als je je favoriete sushirestaurant moet missen, kun je natuurlijk ook thuis aan de slag en zelf sushi maken. Hetzelfde geldt voor Japanse restaurants. Get cooking!

En koken wordt een stuk leuker als je geweldige producten ontdekt die dat tot een succes maken. Zoals de sojasauzen van het Rotterdamse Tomasu. Wij zijn zo’n fan van deze smaakmaker, dat we echt niet meer zonder kunnen. Bestellen kan online via tomasu.nl.

Fromagerie Kef

Fromagerie Kef staat bekend als de beste kaaswinkel van Amsterdam. Normaliter gaat een groot deel van hun kaasvoorraad naar toprestaurants, maar nu ligt al dit lekkers in topconditie in de winkels verder te rijpen. Red de kazen en haal je kaasjes lekker bij Kef.

Online bestellen kan ook en er is zowel mogelijkheid tot afhalen als bezorgen. Meer info via de site.

Familie van Rijk

Aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zit de geweldige delicatessenwinkel Familie van Rijk. Tof is dat ze zich vooral willen richten op producten van lokale makers. Dus van het bier tot aan de salted caramel: bijna alles komt uit de buurt.

Eigenaren IJsbrand en Raymond bezorgen hun lekkers nu bij je thuis. Van speciaalbieren tot aan mooie delicatessen. Op de site staan verschillende pakketten die je kunt bestellen. Ook leuk om als cadeautje te verzenden naar je geliefden! Meer info op https://www.familievanrijkshop.nl/.

Fruits de Mer

Zo’n rijkelijk gevulde schaal fruits de mer… droom jij daar nu ook van? Dit luxepaardje is zoiets dat je eigenlijk alleen in toprestaurants tegenkomt. Omdat de horeca gesloten is vanwege de coronacrisis, helpt Fish Tales de vissers en zijn de mooiste fruits de mer nu online te koop voor particulieren (bezorging door heel Nederland en zelfs in Vlaanderen). En ja: die zijn ook met koudere temperaturen (juist!) lekker.

De fruits de mer zijn online te bestellen via de webshop van Fish Tales. Check hier ons verslag van dit decadente plateau.

Fish Tales plateau fruits de mer bestellen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Local Heroes app

Mis je de Ten Katemarkt in Amsterdam-West al? Via de app van Local Heroes kun je je boodschapjes vanaf de bank bestellen bij 24 ondernemers van de Ten Katemarkt en uit Oud-West.

Van de hummus met mango van De Gouden Tent tot aan de vers gebrande noten van Het Warme Notengilde: je kunt het dezelfde dag nog ophalen bij een pick up point aan de Ten Katemarkt/Kinkerstraat of het voor een klein bedrag thuis laten bezorgen. Meer info over de app.

Supportyourlocals.nl

In ons liveblog over toffe initiatieven in de food wereld (inmiddels gesloten) vertelden we je al dat Samuel Levie op de bres springt voor lokale leveranciers met supportyourlocals.nl. Dit Amsterdamse initiatief is inmiddels uitgebreid tot heel Nederland.

Via de site doe je boodschappen bij alle producenten, speciaalzaken, boerderijen en telers in jouw buurt die dat nu zo goed kunnen gebruiken. Check het via www.supportyourlocalsnl.nl.

Sambal van Opa Co

De vader van sterrenchef Syrco Bakker (van restaurant Pure C) maakt de lekkerste sambal. Voorheen enkel voor familie en vrienden. Maar toen we voor het eerst te maken kregen met de coronacrisis in Nederland, spoorde Syrco zijn vader aan om op te schalen. Syrco: “Ik zei tegen hem: maak gewoon en keer een grotere massa. Dan kunnen we nog meer mensen die authentieke smaak laten proeven.”

En dat deed hij, gelukkig! Inmiddels kun je de Sambal van Opa Co bestellen via Instagram, door een privé bericht te versturen. Ook zijn de potjes te koop in de shop van het Strandhotel, waarin Pure C huist. We waarschuwen je: zo’n potje gaat binnen een week makkelijk leeg.

Sambal van Opa Co
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De Vrij Mi Box

Zin om te borrelen? De VRIJ MI BOX is een borrelbox vol ambachtelijke lokale hapjes en drankjes uit de omgeving Amsterdam. Wijn komt van Amsterdams eerste urban winery Chateau Amsterdam, paté is van wilde ganzen uit omgeving Waterland, kazen komen van boerderij de Dikhoeve en zuurdesembrood van Hotel de Goudfazant. Het assortiment voor de boxen wisselt wekelijks, dus elke keer weer ander lekkers.

De boxen zijn af te halen, maar kunnen ook worden thuisbezorgd. Er is een ‘bescheiden’ box voor € 37,50 en een ‘deluxe’ editie voor € 50,-. Meer info en bestellen via de website.

Moment Box

Als gevolg van de coronacrisis moest Patriek Doelen, die patron cuisinier is bij wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht, de deuren van het restaurant sluiten. Ook moest hij met lede ogen aanzien hoe zijn vaste leveranciers met hun mooie producten bleven zitten. Met Moment verzamelt hij het lekkerste uit Limburg – wat natuurlijk het culinaire walhalla des lands is – in een box.

Jij bepaalt het moment dat je wil vieren, Moment levert de bijpassende box. Een mooi initiatief om horecaleveranciers in Limburg een handje te helpen. De culinaire boxen van Moment zijn online te bestellen via kiesmoment.nl.

> Check ook: Culy ontdekt… het lekkerste uit Limburg met de boxen van Moment 

Heuvellandbox
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.