7 vernieuwende manieren om groente te laten stralen op jouw bord

Platgekookte boontjes zijn z贸 1980, dat kan 茅cht niet meer. Sinds we roosteren, stomen en roerbakken hebben ontdekt, kan niemand ontkennen dat die crispyness van groente zo gr煤-we-lijk lekker is, dat er bijna een boete op moet staan als groente in een snelkookpan tot prut zijn gekookt. Er bestaan namelijk zoveel magische en vernieuwende manieren om groente te laten stralen op jouw bord.

Pak pen en papier want we beloven dat je geen genoeg meer van groente gaat krijgen. Ze worden het stralende middelpunt van jouw maaltijd.聽

7 vernieuwende manieren om je groente te laten stralen

1. Poffen

De gepofte aardappel kennen we allemaal van de barbecue of uit de oven. Die smaak is hemels en specifiek, maar lastig te omschrijven. Een beetje aards, een beetje geroosterd, lekker zacht en heet van binnen, een traktatie. Makkelijk is ook dat je ze alleen hoeft in te pakken, in de smeulende kolen of hete oven hoeft te stoppen en je hoeft er verder niks meer mee te doen. Das fijn.

Pas deze techniek ook toe op andere groente, zoals een zoete aardappel, bietjes, knolselderij of pompoen, helemaal lekker als je er daarna een soep van maakt. Maar ook uien, (uiteraard) knoflook en gooi ook eens een appel, perzik of nectarine erbij in de oven, dat is z贸o lekker bij een hartige salade.

Gevulde zoete aardappels
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naar recept: Culy Homemade: gepofte en gevulde zoete aardappels op 4 manieren

2. Roken

Thuis roken klinkt heel lastig, maar dat is het eigenlijk niet. Je hebt er alleen twee dingen voor nodig: een rookoven – dat klinkt heel wat, maar is gewoon een afsluitbaar bakje dat je in de oven kunt zetten – en rookmot. Vervolgens kun je alles roken wat je maar wilt, waaronder groente.

Kort door de bocht: Je kunt warm of koud roken. Warm roken doe je met de oven aan en daardoor gaart de groente ook 茅n krijg het die rooksmaak. Koud roken is met de oven uit, dan blijven je groente (praktisch) rauw, maar krijgen ze wel een rooksmaak.

Een heerlijk voorbeeld vonden we op Foodfidelity van een bloemkool die in zijn geheel is gerookt. Maar ook andere groente zijn perfect om te roken zoals tomaatjes, groene asperges, aubergines en courgettes, gehele kool of mais.

A post shared by A Wee Bit Quirky BBQ (@aweebitquirkybbq)