Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

We love ‘nduja: dit kun je er allemaal mee

Ook al bestaat ‘ie al even, we kunnen wel stellen dat 2022 hét jaar van ‘nduja is. Zocht je je eerst een ongeluk om ‘m te vinden – je kwam hoogstwaarschijnlijk uit bij die ene Italiaanse speciaalwinkel – tegenwoordig ligt ‘ie klaar om meegenomen te worden bij menig supermarktketen. Wij begrijpen die populariteit wel, aangezien deze Italiaanse smeerbare worst veel gerechten voorziet van pit, smaak en diepte. Maar wat kun je er allemaal precies mee?

‘Nduja

De worst gemaakt van varkensvlees en zongedroogde pepers is net zo lekker als dat ‘ie veelzijdig is. En dat is goed nieuws, want je hoeft daardoor niet tot het diner te wachten. We legden eerder al uit wat ‘nduja is toen de trend op kwam een jaar geleden. Zagen we ‘m toen vooral nog op de pizza schitteren, inmiddels neemt ‘ie naast een plekje in ons hart, ook een plekje in tijdens andere eetmomenten.

Pizza met 'nduja en venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

‘Nduja in de pasta

Een Italiaanse uitvinding, dat moet natuurlijk lekker combineren met pasta. En óf ‘ie wat doet met de pasta. Door de volle spiciness tovert ‘ie elke basic tomatensaus om tot eentje om nooit te vergeten. Met weinig ingrediënten een bommetje smaak dus, dat bewijst dit recept voor pasta met ‘nduja tomatensaus, met slechts een paar ingrediënten die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt liggen. Maar ook deze pasta met vongole én ‘nduja van Jamie Oliver geeft net even die extra kick.

‘Nduja op brood

We zeiden het al eerder: we love ‘nduja, dus als het aan ons ligt mag dat ook tijdens de lunch of brunch. Zo aten we laatst een erg lekkere tosti bij Apollonia in Amsterdam waar ‘ie gecombineerd werd met mozzarella en tomaat. Trek in iets lichters? Wij kunnen niet meer zonder deze crackers met burrata, ‘nduja en grapefruit.

Crackers met burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

‘Nduja op de flammkuchen

Op de pizza is altijd een goed idee, schreven we eerder al. Bijvoorbeeld deze pizza met venkel, ‘nduja en broodkruim. Maar ook op een flammkuchen doet ‘ie het erg goed. Vervang de lamskruiden en sambal in deze flammkuchen met courgette en gehakt eens door een flinke eetlepel van de smeerbare worst uit Calabrië en je wil niet anders meer.

‘Nduja als snack

Favorieten wil je natuurlijk zo vaak mogelijk eten. En zo schuiven wij ‘nduja ook met veel plezier tussendoor op tafel. Hoe? Door misschien wel de beste borrelhap die er is. Dit recept van gebakken camembert met knoflook, tijm én ‘nduja dus, is er één waar gegarandeerd volop in gedipt gaat worden.

gebakken camembert met 'nduja uit de oven
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

‘Nduja als saus

Omdat ‘ie flink sterk van smaak is, werkt ‘nduja ook uitstekend wanneer je ‘m iets verdunt. Dat kan bijvoorbeeld door ‘m met mayonaise te mengen naast de tosti, of door ‘m te mixen met aioli, zoals in dit recept met inktvis en aioli. Ook lekker: in combinatie met ricotta wordt de boel wat romiger; perfect door de pasta bijvoorbeeld.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.