Redactie
Redactie Inspiratie 11 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino: zo drink je rode wijn in de zomer

Het is een feit dat er in de zomer meer witte wijn wordt gedronken dan rode. En daar is ook niets mis mee. De meeste witte wijnen zijn een dorstlesser bij uitstek. Vooral de knisperende, droge witte wijnen.

Maar ben je in Frankrijk, Spanje of bijvoorbeeld Italië, dan zal het niemand verbazen dat op menig (zonnig) terras rode wijn wordt gedronken. Uiteraard wat gekoeld. Reden genoeg dunkt me om ook hier in de zomer volop te genieten van rode wijn.

Do’s, dont’s en drinktips

Vooropgesteld: alles kan en mag. Daarover iets later ook meer. Maar er zijn wat tips die de kans op smaakverbetering vergroten:

  • Wat lichtere, fruitige rode wijn doen het goed in de zomer. Wijnen met weinig tannines en een hogere zuurgraad.
  • Let op het alcoholpercentage. Hoe hoger het percentage hoe minder geschikt om in de zomer, gekoeld te drinken. De wijnen zijn dan vaker wat logger (14 procent en hoger) en dat voel en proef je.
  • Wijnen uit koelere streken (zoals Duitsland en het Oostblok) zijn als rode terraswijn prima geschikt. Bijvoorbeeld van de druivensoorten: blauer Zweigelt en de Spätburgunder.
  • Denk je aan Frankrijk, dan popt als automatisme (tenminste bij mij) een Beaujolais op. Een mooi gekoelde Fleurie, Morgon of gewoon een Beaujolais Villages. Een rode Loirewijn van de druif Cabernet Franc is het proberen meer dan waard. Zo probeerde ik onlangs een gekoelde Saumur Champigny van Château du Hureau. Weliswaar € 13,50 per fles, maar wat een traktatie (te koop bij P. de Bruijn wijnkopers).
  • Als je rode wijn koelt, doe het niet te té. Als je de rode wijn in de koelkast bewaart, haal deze 15 minuten voor het inschenken er uit. Te koud dan slaan je smaakpapillen op tilt en dat is niet de bedoeling.
  • De Nederlandse zomers garanderen niet elke dag hoge temperaturen (understatement). Er zijn dus dagen genoeg dat rode wijn heerlijk is en best wat rijker en zwaarder mag zijn. En toch een beetje gekoeld het lekkerst zijn. Voorbeeld: een rode wijn uit de streek Ribera del Duero. Meer specifieker dronk ik onlangs een Monteabellón van de gelijknamige bodegas. Rond, rijk en op een temperatuur van 14 graden heerlijk fris en zacht. O ja, te koop bij Henri Bloem (€ 7,50). Dus ook op hout gelagerde rode wijn kan heerlijk zijn in onze zomer.

Mag er wat te eten bij?

Logisch dat we in de zomer vaak wat lichter eten. We genieten meer van salades, meer van vis en ook wat meer fruit. Verras jezelf dan ook met een rode wijn zoals hierboven beschreven. En als de BBQ wordt aangestoken, trekken we als vanzelfsprekend een rode wijn open (en die mag dus best wel ronder en wat ‘zwaarder’ zijn).

Ook bij de picknick hoeft een rode wijn niet te misstaan. Maar nogmaals: wel koelen. Want bij warm weer in de buitenlucht wordt rode wijn snel log, zwaar en dus gewoon niet lekker. Dus een quiche met een Pinot Noir uit de Elzas? Mist gekoeld gewoon erg lekker.

Experimenteer!

Zoals gezegd: alles kan en niets moet. Er zijn geen wetmatigheden. Maar rood is zo veelzijdig dat spelen met temperatuur, spelen met ‘zwaarte’ van de wijn en variëren met druivensoorten een aangename zomerse bezigheid is. Durf en doe. En zorg ervoor dat de koelkast ook bewoond wordt door rode vrienden en vriendinnen. Ter herinnering: over het koelen van wijn schreef ik al eens.

Santé.

Wijn wordt ingeschonken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.