Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 29 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Missen je tomaten smaak? Probeer deze trucs eens

Tomaten: onmisbaar in de keuken. Nou zijn we in Nederland niet altijd gezegend met een sappig aanbod vol van smaak, maar weggooien, daar doen we al helemaal niet aan. Dus stel: je hebt een stel tomaten aan de haak geslagen, maar ze missen toch echt iets heel belangrijks, namelijk smaak. Wat doe je dan? Culy to the rescue: we hebben hier namelijk trucs voor – de één wat verrassender dan de ander.

Tomaten zonder smaak

Wat de reden ook is: niet helemaal in het seizoen, niet rijp genoeg of gewoon van slechte kwaliteit, er zijn dus echt trucs om je tomaten alsnog onderdeel te maken van een smaakvol gerecht. De één is uiteraard wat bewerkelijker dan de ander, maar zeker weten dat er één voor je tussenzit.

Zongedroogde tomaten
Bron: John Cameron

Droog ze en maak ze in

We kennen ze allemaal: de zongedroogde tomaten. Nu zijn die natuurlijk het lekkerst wanneer ze op de glooiende heuvels in Italië aan de mediterraanse zon worden blootgelegd, maar toch wagen we een poging in eigen keuken.

En dat doen we op deze manier. De smaak zal geconcentreerder zijn én rijker door de toegevoegde kruiden, knoflook en eventueel ook wat suiker. Ook handig: zo blijft je tomaten sowieso langer goed.

Kneden maar

Ook tomaten houden van een goede massage op hun tijd. Hierdoor komen er meer sappen vrij en creëer je meer smaak bij de tomaten. Halveer de tomaten of snijd ze in kleinere stukjes en masseer de stukjes in een kom, met je handen.

Niet geschikt voor elk recept met tomaten trouwens, wel erg lekker bij wat rommeligere klassiekers zoals de panzanella of een tomatensalsa.

panzanella caprese
Bron: Culy.nl

De oven in

Hoe smakeloos je tomaten ook zijn, ergens in de verte zitten hoe dan ook suikers. En deze karameliseren wanneer je ze op hoge temperatuur in de oven roostert. En dat doe je zo.

Het mooie van alles: de oven doet al het werk. Lekker om saus mee te maken of om te roosteren met wat verse kruiden en te serveren met ijskoude Griekse yoghurt.

Water

Gezien op de menukaart van menig restaurant: tomatenwater. Uiteraard is dit het lekkerst wanneer dit van sappige tomaten uit het seizoen komt, maar ook de mindere exemplaren hebben heel wat water te geven. Het recept vind je hier, te gebruiken als een soort bouillon in sauzen, soepen of in een Bloody Mary of risotto.

ricottaballetjes met tomatensaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bevriezen geeft tomaten smaak

Ook fan van bevroren fruit? Deze geven vaak een hoop smaak wanneer je het weer opwarmt. Hetzelfde principe geldt voor tomaten zonder smaak.

Vries de ietwat smakeloze tomaten in, waardoor de celwanden zullen barsten en de tomaat bij opwarming – bijvoorbeeld in een saus – een stuk meer smaak zullen hebben.

Voeg ananassap toe

Ja, je leest het goed en nee, we nemen je niet in de maling. Deze tip lazen we bij onze collega’s van Bon Appétit die de proef op de som namen. Hoe ananassap invloed heeft op de smaak van tomaat? Het mengen van rauwe tomaten met ananassap bootst de zuurtegraad en zoetheid van een verse, rijpe tomaat na.

Een belangrijke tip hierbij: voeg het sap een eetlepel per keer toe en proef om er zeker van te zijn dat het geen pina colada wordt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.