Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Verrassend: volgens weterschappers is dit de meest vuile plek in je keuken

Kruisbesmetting in de keuken, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Meegemaakt hopelijk niet. Want dat je rauwe kip niet snijdt op een snijplank die je erna nog gebruikt voor andere ingrediënten, weet iedereen. Maar wat is nu eigenlijk de meest vuile plek in je keuken? Dáár kwamen Amerikaanse onderzoekers pas achter.

En die is verrassender dan je zou denken!

Meest vuile plek in je keuken

‘t Zou je werk maar zijn: onderzoek doen naar de meest vuile plek in je keuken. Ons niet bellen, maar gelukkig zijn er onderzoekers die er wel graag induiken. Alles zodat de fanatieke hobbykok niet met ellende op ‘t toilet zit of erboven hangt, of nog erger.

Onlangs ontdekten deze onderzoekers in voedselwetenschappen van de Rutgers University wat nu echt de goorste plek in je keuken is. En ‘t is niet je vaatdoek, de holtes in je messenblok ook niet en zélfs niet het randje onder je kookplaat. Wat dan wel? Je kruidenpotjes!

Je kruidenrek kan er nog zo netjes georganiseerd uitzien, maar die potjes zijn een partij ranzig, daar komen – blijkt uit onderzoek – veel gevallen van kruisbesmetting en andere keukenmalaise van.

Eerste Hulp Bij Kruidenpotjes-hygiëne

En daarom is dít je reminder om je kruidenstash eens aan een grote schoonmaak te onderwerpen. Kruiden eruit, potjes uitkoken in een grote pan met kokend water, maar nog belangrijker: de buitenkant en randen van de potjes goed schoonmaken. Want dit blijken de ‘boosdoeners’ en zijn de meest vuile plek in je keuken!

En dat kunnen we ons best voorstellen. Tijdens het koken, als je misschien net iets met je handen hebt aangeraakt, eventjes gauw naar je kruidenpotje grijpen. En dat dag in dag uit. Maar een potje aan de buitenkant schoonmaken, komt niet elke dag in ons op, moeten we eerlijk toegeven.

Zorg daarnaast dat – mocht je kruiden met je handen uit de potjes of bakjes pakken – je handen altijd schoon zijn. Of gebruik gewoon een lepel, nog hygiënischer.

Hoe haal je het meeste uit je specerijen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Journal of Food Protection

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.