Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom zien we steeds vaker drankjes (en eten) met magnolia?

Je weet dat het lente is als je overal weelderig groeiende magnoliabomen tegenkomt. Ze zijn er in roze, wit, witroze en nog veel meer kleuren. Maar wist je dat je magnolia ook kunt eten en drinken? Steeds meer koks en frisdrankmakers gebruiken de bloemen als smaakmaker.

Kombucha met magnolia

Zo dronken we onlangs nog de heerlijke kombucha van Butcha in hun nieuwste smaak: Raspberry & Magnolia. Het drankje is gebrouwen met kamille, rode peper en Indiase zwarte thee. Maar de meest uitgesproken tonen zijn dus die van framboos en magnolia. Het levert een kombucha op die niet zo zoet is. Het heeft een volwassen, bloemige smaak. Echt ontzéttend lekker.

Ook de frisdrankmakers van de Roze Bunker oogsten de bloemen van de magnolia om er een lekker drankje mee te maken. Zij riepen hun volgers op om de bloemen te doneren. Met 150 kilo (!) magnolia bloemen hebben ze vervolgens een lente-siroop gemaakt. Hierin ook frambozen, sparretoppen, een vleugje gember en aromatische hop.

Magnolia in je eten

Je kunt dus verdraaid lekkere drankjes maken van magnolia. Maar ook in gerechten doen de bloemen het goed. Restaurant Choux in Amsterdam schotelde ons bijvoorbeeld eens een gerechtje voor van griesmeel, gekookt in magnoliamelk met krokante koekkruimels, pistache en citroentijm. Er ging een compote bij van framboos, rabarber en roos, met verse aardbeien.

Bij Calla’s in Den Haag en RIJKS* in Amsterdam maakten ze dan bijvoorbeeld weer ijs van magnolia.

Griesmeel met aardbeien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe smaakt magnolia?

Magnoliabloemen zijn dus eetbaar. Maar: hoe smaken ze? Volgens de website wildplukken.nl proef je rauw een vleugje gember, met een zoetje en een bittertje. Zij geven je ook een recept voor magnoliasorbet met yuzu-parfait (yum!) en voor ingelegde magnoliabloemen.

Wil je eens aan de slag met die bloemen uit je tuin, dan raden we je aan om te beginnen met het maken van magnoliasiroop of -azijn. De Meisjes van de Moestuin hebben daar leuke recepten voor. Feitelijk laat je de bladen gewoon even ‘trekken’ in de siroop of azijn. Probeer het eens: het zou immers zonde zijn om de bloemen – als ze eenmaal beginnen te vallen – gewoon weg te gooien. Wees wel snel: de bloeitijd duurt meestal van april t/m mei…

Hop is hip in je drankje én op je bord: maar wat is hop eigenlijk?

Butcha kombucha magnolia
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.