Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 12 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over Lillet Blanc: het klassieke Franse aperitief dat groeit in populariteit

Het aperitief is druk bezig met haar comeback en steeds vaker prijkt daar Lillet Blanc tussen. Al is het drankje al decennialang geliefd bij restaurants en bars, zowel als aperitief als in de cocktail. Het Franse aperitief groeit dus in populariteit, maar vaak is onduidelijk wat het precies is. We vertellen je er alles over.

Alles over Lillet Blanc: het klassieke Franse aperitief

Lillet Blanc bestaat officieel pas sinds 1986: daarvoor heette het Kina Lillet. Kina was alleen een stuk bitterder dan z’n voorganger, omdat het percentage kinine hoger was: de bittere stof die bijvoorbeeld ook tonic haar bitterheid geeft. Deze blend wordt gerijpt in eikenhouten vaten en verder behandeld alsof het een Bordeauxwijn is. Het drankje werd eind 19e eeuw dan ook populair omdat werd verteld dat kinine goed voor je was en ziektes buiten de deur hield.

Smaak

De gearomatiseerde wijn gemaakt van druiven uit de Bordeaux is versterkt met een mix van citruslikeuren. Niet heel gek dat dit proces al sinds het einde van de 19e eeuw plaatsvindt in Podensac, Bordeaux. Inmiddels vergezeld door Lillet Rosé en Lillet Rouge, dankt Lillet Blanc haar populariteit aan de toegankelijke, bloemige en frisse smaak. Het alcoholpercentage is logischerwijs iets hoger dan bij wijn, namelijk 17% en het doet verder een beetje denken aan de smaak van witte Vermouth.

Lillet Blanc cocktail

Dat maakt Lillet Blanc ook meteen een dankbaar ingrediënt voor cocktails. De lichtzoete fruitige tonen combineren met bruiswater en garnering als bessen of verse kruiden tot een frisse Lillet Spritz. Ook de bekende cocktail vesper – je weet wel, die van Bond, James Bond – heeft Lillet Blanc als belangrijke smaakmaker. Weinig ingrediënten, een hoop smaak. Het recept voor een vesper vind je hier.

Puur

Maar toch drinken wij ‘m het liefst puur, als aperitief. In een whiskeyglas, met ijs en een goed stuk limoen, citroen of – onze favoriet – sinaasappelschil. Waarschuwing: het wordt lastig om het bij eentje te houden.

Meer over aperitieven:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.