Redactie
Redactie Inspiratie 17 dec 2012
Leestijd: 1 minuut

Librije’s Jonnie en Thérèse Boer helpen kankerpatiënten opnieuw smaak te beleven

Jonnie en Thérèse Boer van ***De Librije lanceren vandaag, in samenwerking met artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser, de website Beleefjesmaak.nl. De website is een platform met recepten en tips over smaakbeleving voor (ex-)kankerpatiënten.

Waarom is het goed dat dit platform er is?

Chemotherapie tast bij veel patiënten het smaakvermogen aan. Beleef je Smaak is het eerste initiatief dat onderzoek deed naar smaakverandering bij kankerpatiënten en zich inzet om de kwaliteit van leven voor deze groep te verbeteren.

“Wat patiënten eerst lekker vonden smaakt nu anders of helemaal niet meer. Dit zorgt veelal voor een verminderde eetlust” aldus arts Ellen Kuiper-Kramer: “Uit het onderzoek blijkt dat veel patiënten behoefte hebben aan zachte, vette en romige gerechten. De mond wordt door een kuur ernstig aangetast en het speekselgehalte is daardoor veel lager. Voeding met deze kenmerken kan dit compenseren. Daarnaast is veel drinken erg belangrijk. Door het lage speekselgehalte wordt de mond snel droog.”

initiatiefnemers

Speciale recepten

Samen met Jonnie Boer keken de artsen naar het smaakpalet van (ex-)kankerpatiënten. Aan de hand van dit onderzoek ontwikkelde Jonnie speciale recepten, van soufflé tot kabeljauwrug. Jonnie: “Uit de tests blijkt dat de smaak van kankerpatiënten compleet kan veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. Na een chemokuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen. De recepten bieden je een helpende hand om je ‘nieuwe’ smaak te ontdekken.”

Online te vinden

De recepten, informatie en tips over smaak zijn vanaf vandaag te vinden op de website Beleefjesmaak.nl. Het initiatief wil patiënten met de website een platform bieden om hun kwaliteit van leven te verbeteren en te benadrukken dat goede voeding van essentieel belang is bij het herstel van de ziekte.

kabeljauwsouffle
Reageer op artikel:
Librije’s Jonnie en Thérèse Boer helpen kankerpatiënten opnieuw smaak te beleven
Sluiten