Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy test: de lekkerste olijfolie (extra vierge) uit de supermarkt

Gedruppeld op ‘n bol burrata, als topping op je soep of als bonus op je pasta: met extra vierge olijfolie geef je gerechten dat laatste laagje liefde dat ze nog misten. Alle reden dus om te investeren in een goed exemplaar. Maar wat is nu de lekkerste olijfolie uit de supermarkt? Tijd om dat te onderzoeken.

Even voor de goede orde: met extra vierge olijfolie bedoelen we olijfolie om koud te verwerken in gerechten als salades, pasta of toast. Die moet daarom genoeg smaak bevatten, zo veel dat het zonde zou zijn om de olie te verwarmen en daarmee smaak te verliezen. Voor olijfolie om te bakken kies je niet voor extra vierge maar voor milde olijfolie.

Het koude karakter maakt het in ieder geval makkelijk om olijfolies onderling met elkaar te vergelijken, iets wat we in deze test doen met neutrale stukjes witbrood. Soppen maar!

Lekkerste olijfolie supermarkt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De lekkerste olijfolie (extra vierge) uit de supermarkt

1. Carapelli Extra vergine olijfolie bio (Albert Heijn)

Een uiterst gemeende ‘hmmm’ komt op bij hap één van deze olijfolie. De kracht zit ‘m in de combinatie tussen bitter en toch boterig. Niet ontoevallig wordt deze olijfolie ook in restaurants geserveerd, het luxe zuurdesembrood dat daar vaak op tafel staat doet het immers alle eer aan. Ook restaurantje spelen bij je thuis? Je weet wat je te doen staat.

Carapelli, lekkerste olijfolie uit de supermarkt (test)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Monini Il poggiolo extra vergine olijfolie (Albert Heijn)

Vergeleken met bovengenoemd exemplaar is Monini’s olijfolie een stuk zachter, met een nootachtige smaak die neigt naar het zoete. Is dat lekker? Nou en of. Extra lagen ontwikkelen zich bovendien in de nasmaak; dit maakt ‘t de ideale borrelolie voor bij brood. Juist: laat dat subtiele karakter maar lekker schitteren in zijn eenvoud.

Tip: ook de olijfolie met citroen van Monini is een aanrader.

Monini extra vierge, lekkerste olijfolie uit de supermarkt (test)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Chilipeper olijfolie AH Excellente (Albert Heijn)

De grootste teleurstelling bij spicy olijfolies? Dat ze niet spicy zijn. Bij de Excellente versie van Albert Heijn is dat gelukkig niet aan de orde, we zitten tijdens het typen van deze alinea nog steeds een beetje naar adem te happen om de hitte te verzachten.

Dat vinden we dus positief: de overtuigend geïnfuseerde pepersmaak maakt dat je er maar een klein beetje van op je pasta hoeft te druppelen. De cayennepepers brengen ook een vleug rokerigheid met zich mee, dat maakt de olie naast pittig ook gewoon heel smaakvol.

Olie met chilipeper van Albert Heijn
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Iliada Kalamata extra vierge olijfolie (Albert Heijn)

De Griekse olijfolie van Iliada is wat wranger van smaak. Daarmee is ‘ie bijtender in vergelijking met de de rest in dit lijstje, maar een nadeel hoeft dat niet te zijn.

De krachtige smaak heeft namelijk als troef dat ‘ie wel wat tegengewicht van andere sterke smaken aankan. Dit maakt Iliada goed inzetbaar in saladedressings met mosterd, door panzanella of gedruppeld op boterige aardappelpuree.

Iliada Griekse olijfolie supermarkttest
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Abmas biologische olijfolie (Ekoplaza)

De biologische olijfolie zou je in zekere zin een kopie van bovenstaande Griekse olijfolie kunnen noemen (niet ontoevallig eveneens met Griekse Koroneiki-olijven uit Kreta), alleen ietwat zachter.

De meest boterige olijfolie die we kennen is het niet – ondanks de belofte op het etiket – een goed all round exemplaar wél.

Griekse olijfolie Ekoplaza
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bonus: La Tourangelle avocado-olie (Albert Heijn)

Avocado-olie is een ontdekking! Het aromatische karakter doet denken aan notenolie, alleen grassiger en minder aards. Dat het de smaak van avocado 1-op-1 vervangt, ga je ons niet horen beweren – al komt het aardig in de buurt.

Ons advies? Ga er vooral eens mee-experimenteren: breng er gegrilde mais mee op smaak, verrijk er Mexicaanse salsa’s mee of druppel het eens in soep of curry. Yes: we wisten al dat La Tourangelle lekkere olies maakt (ook bij hun sesamolie zweren we al jaren) en voor deze avocado-olie geldt dat evenzeer.

Avocado-olie La Tourangelle
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer supermarkttesten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.