Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Kroepoek maken: hoe doe je dat en is dat moeilijk?

Zelf kroepoek maken: ooit aan gedacht? Echt moeilijk is ‘t niet, het enige wat je nodig hebt is een portie geduld. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, want bovenal is het gewoon een erg leuk én lekker klusje.

Kroepoek is van zichzelf al heel erg lekker, maar bij nasi of Aziatische salades geeft het een aangename crunch.

Van cassave kroepoek tot emping: alles over kroepoek én welke je waar bij eet

Zelf kroepoek maken: waarom in hemelsnaam?

Tja, omdat zoals bij vele dingen geldt: omdat de zelfgemaakte variant lekkerder is. En omdat je dan precies kunt bepalen en zien wat erin gaat. Vaak is het bij kant-en klare producten toch een raadsel wat er precies allemaal inzit. Dat mysterie valt volledig weg als je zelf aan de slag gaat.

En natuurlijk omdat het een leuk klusje is waarmee je jezelf kan amuseren én kan experimenteren. Eenmaal je het basisprincipe beet hebt, is het aan jou om variaties te bedenken. En wij durven te beweren dat als je dít op tafel zet, je heel wat bewonderende blikken gaat krijgen.

Recept voor kroepoek

Het basis principe is als volgt: je pelt garnalen, maalt die vervolgens fijn en mengt deze met water, meel en smaakmakers. Van dit beslag maak je vervolgens een rol die je verpakt in folie.

Deze rol dient vervolgens zo’n 2 uur te stomen in een rijststomer. Klaar? Dan is het deeg als het goed is droog genoeg om in dunne plakjes te snijden. Deze plakjes moeten vervolgens nóg verder uitdrogen.

Dit doe je heel langzaam in een ogen op een lage temperatuur (ongeveer 70°C). En met heel langzaam bedoelen we zo’n 10 à 12 uur. Snap je nu waarom er geduld nodig is voor homemade kroepoek?

De allerlaatste stap bestaat erin om de uitgedroogde plakjes te frituren. En dan, en dan… Dán heb je een heerlijke snack om op tafel te zetten. Kijk op de website van npo3 voor een compleet recept.

Serveersuggesties

Homemade kroepoek wordt nog lekkerder met een paar dips. Dip de kroepoek bijvoorbeeld in sambal (die van Nona Pedis is heerlijk!) of in pittige pindasaus.

Of denk aan een lekkere chutney, zoals deze groene kokoschutney, of de mangochutney van Lekker Bekkie (#alltimefavourite).

You see? Het leven wordt alleen maar mooier als je zelf kroepoek begint te maken.

https://www.culy.nl/inspiratie/lekkerste-cassavekroepoek/

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.