Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

3 x bekende Koreaanse smaakmakers op een rij (en hun verschillen)

Bubble tea, K-pop, squid game, het broodje beef bulgogi van Chun Café… De populariteit van de Koreaanse (eet)cultuur is alomtegenwoordig. Wij grijpen dit verschijnsel vooral graag aan om ons verder te verdiepen in de Koreaanse keuken. Dit keer: 3 x bekende Koreaanse smaakmakers – die voor een hedendaagse foodie eigenlijk niet mogen ontbreken in het kennispakket.

3 x Koreaanse smaakmakers

Gochujang

De bekendste uit dit lijstje is ongetwijfeld gochujang. Deze Koreaanse chilipasta vindt steeds meer zijn weg naar ons dagelijkse leven (we missen ‘m alleen nog in de supermarkt, wie brengt hier verandering in?). In het rode kuipje waarin gochujang meestal wordt verkocht, tref je een wijnrode peperpasta aan, qua textuur te vergelijken met miso.

De chilipepers waarvan gochujang gemaakt is (naast kleefrijst, gefermenteerde sojabonen en zout) bieden in ieder geval hitte en scherpte, maar daarnaast is gochujang ook bekend vanwege een typisch zoet-zuurtje. Gochujang speelt vaak een rol in iconische Koreaanse gerechten. Op bibimbap is het onmisbaar, in de saus bij tteokbokki speelt het de hoofdrol en ook bij kimchi jjigae mag het niet ontbreken.

Minder traditioneel Koreaans – maar weliswaar gruwelijk lekker – is de mayonaise die we er zelf graag mee maken, bijvoorbeeld voor bij kipburgers. Let maar eens op: dit ingrediënt zou wel eens de nieuwe miso kunnen worden.

Gochujang: Koreaanse chilipasta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Doenjang

Over miso gesproken: wat daar in de Koreaanse keuken het dichtst bij in de buurt komt is onmiskenbaar doenjang. Deze Koreaanse pasta vind je in een beige kuipje en wordt net als miso gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De textuur daarentegen kan wat grover zijn (waar hier en daar nog een sojaboontje in verstopt zit), minder smeerbaar dus.

Doenjang vormt in Korea in ieder geval vaak de basis voor soepen en dipsauzen, maar is in tegenstelling tot gochujang niet spicy. David Chang gebruikt het als oppepper bij de mosselen, culinaire tofferd die hij is. En is de miso dus uitverkocht, dan kun je met een gerust hart dit beige kuipje doenjang opentrekken.

Ssamjang

Ssamjang is ook weer een dikke, spicy pasta die gebruikt wordt als dipsaus bij Koreaanse – met BBQ-vlees gevulde – slawraps. In feite is ssamjang eigenlijk een combinatie van bovengenoemde gochujang, doenjang en smaakmakers als knoflook, ui, bosui en sesamolie.

Je snapt: ssamjang is dus een gigantische smaakbom, gemaakt van andere smaakbommen. Ssamjang kun je makkelijk zelf maken – zoals Culy’s Auke hier al eerder beschreef – maar wordt ook kant- en klaar verkocht in een (dit keer) groen kuipje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.