Culy ontdekt… de ‘Kook jij of ik’ maaltijdbox

Maaltijdboxen: ze zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Een nieuw initiatief is ‘Kook jij of ik’, en wij testten deze box uit.

Het bedrijf begon met gerechten aan te bieden in het oosten van ons land, gemaakt met ingrediënten van boeren uit voornamelijk Twente. Vanaf november 2016 bezorgen ze door heel Nederland, maar alle producten komen nog vooral uit Twente; van kip uit Harbrinkhoek tot lamsvlees uit Weerselo.

Er is keuze uit twee opties: een bijna kant-en-klaar bereide maaltijd, waarbij je bijvoorbeeld alleen het vlees nog even zelf moet bakken en de rest moet verwarmen. De andere optie is om zelf de keuken aan de slag te gaan met een receptkaart en losse ingrediënten.

kook-jij-of-ik0004

Culy ontdekt…

We bestellen online vier gerechten, elk voor één persoon. Dat is makkelijk! En uniek, want de meeste maaltijdboxen focussen zich vooral op twee of vier eters.

We gaan voor twee bijna kant-en-klaar bereide maaltijden: gebakken doradefilet met aubergine, tagliatelle en groene kruidenolie (€ 7,95 per persoon) en nasi goreng met gebakken kippendij in satesaus (€ 6,95).

En daarnaast twee gerechten die from scratch gekookt moeten worden: gebakken kalfsoester met salie, broccoli en roseval aardappeltjes uit de oven (€ 7,95) en mozzarella met pasta, romige saus met tomaat en bleekselderij (€ 6,95).

kook-jij-of-ik0001kook-jij-of-ik0005

De voordelen

 • Het bestellen online gaat ontzettend eenvoudig en er is veel keus (elke week 6 nieuwe opties). Er is geen abonnement, dus je kunt gewoon per week kiezen of en waar je zin in hebt.
 • De recepten zijn ontzettend goed te volgen en dus heel geschikt voor als je weinig in de keuken kan. De receptkaarten zijn duidelijk en helder geschreven. Ook staat er bij hoe lang alles houdbaar is (het merendeel zeker drie à vier dagen), dat is slim.
 • Alle ingrediënten zien er goed en vers uit en zijn perfect geportioneerd. Zelfs de cherrytomaatjes zijn reeds gehalveerd.
 • In het bijgeleverde boekje zie je alle producenten waar de ingrediënten van afkomstig zijn, mét een kek fotootje. Leuk om te zien!
 • De optie om gerechten voor één persoon te bestellen is ideaal voor alleenwonenden.
 • De gerechten zijn goed betaalbaar: zo tussen de 7 en 8 euro per persoon.
 • Het idee van bijna kant-en-klare maaltijden is slim: zo kook je toch vers en gezond, met minimale moeite.

De nadelen

 • De bezorging kan vooralsnog alleen plaatsvinden op twee avonden per week: dinsdag en vrijdag tussen 17.00 en 22.00 uur. Je krijgt van tevoren een mailtje met het tijdvak, maar dit mailtje komt vrij laat, zodat je toch al om 17.00 uur zit te wachten. Na navraag bij het bedrijf blijkt dat dit binnenkort aangepast wordt. Vinden we een goed idee!
 • Sommige ingrediënten lenen zich niet zo goed voor de magnetron. De tagliatelle die we moesten opwarmen wordt helaas een beetje elastiek-achtig in de magnetron.
 • De voedingswaarden van het gerecht worden aangegeven per 100 gram. Handiger zou zijn om dat voor het complete bereide gerecht te doen; hoef je zelf niet zo te rekenen, als je op je calorieën of andere waardes let.
 • De gerechten zijn vrij simpel en bevatten weinig ingrediënten. Prima voor als je niet zo vaak kookt, maar de gerechten zijn minder uitdagend dan van bijvoorbeeld een Marley Spoon.

Meer weten? Check de site van Kook jij of ik.

kook-jij-of-ik0006