Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

5 x verrassende manieren om te koken met tomaat van Niven* & Virginie

Als ze ergens wel van wanten weten met groenten, dan is het bij restaurant Triptyque in Wateringen. In dit restaurant van chef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz wordt gekookt volgens hun befaamde 80/20-filosofie. Oftewel: 80 procent groente, 20 procent vlees of vis. Wij vroegen Virginie en Niven om inspiratie voor koken met tomaat.

Niven & Virginie: “Groente! Je kunt ons eigenlijk niet blijer maken. Groenten zijn zo prachtig, zo ontzettend leuk om mee te koken en te variëren. Niet alleen in ons restaurant koken we dolgraag met groente, ook thuis genieten we van groentegerechten.

Om onze gerechten met jullie te delen en jullie hopelijk te inspireren hebben we dit jaar ons nieuwe kookboek uitgebracht vol met mooie groente menu’s. Allemaal bij elkaar passende gerechten die zorgen voor een feestelijke avond, of gewoon een heerlijke avond alleen of samen. Geen tijd om het gehele menu te bereiden? Geen zorgen, al de gerechten kunnen ook gemakkelijk alleen gemaakt worden. Toegankelijke maar toch verrassende recepturen voor thuis!”

Inspiratie voor koken met tomaat

Wat doen Niven en Virginie graag met tomaat? Verwerken in een salade (pure bereiding), granité (bevriezen), konfijten, grillen én drogen.

Niven & Virginie: “Tomaat is één van onze absoluut favoriete groenten, zowel in ons restaurant (Triptyque) als thuis koken wij dolgraag met dit prachtige product. Wisten jullie dat er echt heel veel tomaten van Nederlandse bodem te koop zijn? Zelf kopen wij als onze tomaten direct bij de telers. Met tomaat kun je in onze ogen echt oneindig variëren. Een paar ideeën:

  • Maak een mooie tomatensalade met verschillende tomaten, ricotta, olijfolie en olijvenkruim
  • Heel spannend: een granité van tomaat als amuse.
  • Op zoek naar een spannend dessert? Konfijt dan eens honingtomaatjes met specerijen (steranijs, citroenschil, kruidnagel, korianderzaad en tijm) en eet samen met yoghurtijs.
  • Liever een simpel gerecht? Grill dan de tomaat eens in de grillpan of op de BBQ!
  • Onze persoonlijke favoriet is de tartaar van tomaat. Een van de klassiekers in het restaurant, al sinds 2011 bij ons op het menu te vinden en zeer geliefd door gasten. Ook perfect te serveren als voorgerecht. Gebruik een kookring en voeg de tomatentartaar toe, garneer met krokantjes van aardappel en een groene salade. Liever als hoofdgerecht? Serveer de tomatentartaar dan met frites en groene salade.
Koken met tomaat / tomatentartaar
Bron: Triptyque

De tomatentartaar van Triptyque

Ingrediënten:

  • 200 gram zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 10 gram kappertjes, fijngehakt
  • 20 gram augurk, fijngehakt
  • 10 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 10 gram fijne Zaanse mosterd
  • 10 gram sjalot, gesnipperd
  • 10 gram gepasteuriseerde eidooier
  • 4 druppels tabasco
  • 4 druppels worcestersaus zout en peper

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Groente Menu's

> Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz is nu te koop voor € 29,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.